Interview met Anke Kusters

Graag laten we de persoon achter de politicus zien. Rogier Verkroost interviewt Anke Kusters over wat haar drijft. Wie ze nog meer is dan enkel een gemeenteraadslid in Kaag en Braassem. En ook waarin ze afwijkt van de gemiddelde Nederlander.  

Hoe kwam je ooit bij D66 terecht?

Ik stem al sinds mijn 18e op D66. Maar ik ben eigenlijk pas erg laat lid geworden. Dat was in 2019. Ik vond dat D66 altijd teveel als de boeman werd gezien. Ik wilde de partij steunen er wat aan doen en toen besloot ik lid te worden. Niet lang daarna was er een bijeenkomst van het Els Borst-netwerk. Ik vond de sfeer erg goed. Dat gaf me het gevoel een goede keuze gemaakt te hebben.
In 2018 begon ik als lid van de adviesraad sociaal domein in Kaag en Braassem. Die raad geeft het college gevraagd en ongevraagd advies over het te voeren beleid in het Sociaal Domein. Daar heb ik veel geleerd. . Toen mijn termijn er in 2022 op zat, sloot dat mooi aan bij de mogelijkheid om een stapje hoger te gaan: ik stelde me kandidaat voor de gemeenteraad. Ik heb het toen net niet gered, omdat Sam Vijlbrief qua voorkeursstemmen over me heen ging. Maar nu hij is verhuisd, komt  er de herkansing alsnog. . 
Cultuur en sociaal domein zijn de punten waar ik me het liefst sterk voor maak.Bij mij staat de mens centraal. In het sociaal domein is, naast de jeugdzorg,  de ouderenzorg een interessegebied. Met de vergrijzing liggen daar genoeg uitdagingen. Ook zet ik me graag in voor meer cultuureducatie op scholen. Als we het cultureel-maatschappelijk  bewustzijn van kinderen vergroten, dan hoop ik dat dit ook zal leiden tot een meer tolerante samenleving.

Wie is Anke Kusters in haar privéleven?

Ik ben 44 en ik kom oorspronkelijk uit het Noord-Limburgse Venray. Toen ik ging studeren ging ik naar Leiden. En sindsdien ben ik in deze omgeving blijven hangen. Nu woon ik alleen in Leimuiden. Ik ben 3,5 jaar geleden na een lange relatie gescheiden. Ik ben een tijd actief geweest als zelfstandig ondernemer in de cultuursector. Maar dat heb ik om persoonlijke redenen even on-hold moeten zetten. Maar mijn leven is ondanks dat nog steeds vol met cultuur. 
Ik ben actief als schrijfster. Mijn eerste kinderboek ligt nu bij de uitgever. Ook schrijf ik gedichten en theaterstukken. Ik ben ook nog actief in  Wij Presenteert, stichting Kunst en Cultuur Kaag en Braassem. Hier help ik met het organiseren van veel voorstellingen en culturele activiteiten in onze gemeente. Zo organiseren we tijdens de Veense kermis, bijvoorbeeld de Uitkaik, een mooi festival met straattheater.

Wie in de politiek zie jij als voorbeeld?

Er zijn best veel mensen die een voorbeeld voor me zijn, maar die zitten niet allemaal in de politiek. Ik laat de mensen in de theaterwereld maar even buiten beschouwing. Als ik een politica moet noemen dan is dat Sigrid Kaag. Die was toch degene die me kon overtuigen om ook actief te worden in de politiek. Ze is altijd rustig en op de inhoud. Zelfs al kookt ze van binnen. Datzelfde heb ik ook met Eva Jinek. En vroeger was ik helemaal fan van Angela Groothuizen met haar programma “De uitdaging”.

Welk boek kun je iedereen aanraden?

Sinds mijn eindexamen ben ik een groot fan van het werk van Louis Couperus. Ik kan zo genieten van die enorm lange zinnen, waarin hij een situatie of gevoel beeldend weet te verwoorden. Hij presteert het om een zin te maken, die een hele pagina beslaat. Sommigen verklaren mij voor gek, maar ik vind het fantastisch.
Een tip voor een meer recent boek is Middernacht Bibliotheek van Matt Haigh. Dit verhaal gaat over een vrouw die ontevreden is over haar leven en een zelfmoordpoging doet. Wanneer ze daardoor op het randje van leven en dood balanceert, komt ze in tussenwereld terecht. In die wereld vindt ze een grote bibliotheek. Ieder boek dat daar in de schappen staat, vertelt het verhaal over hoe haar leven was verlopen als ze andere keuzes had gemaakt. Geweldig bedacht van die auteur. Ik had zoiets van “Waarom heb ik dat niet verzonnen?”.

Waarin wijk jij af van de norm?

Waarin voldoe ik wel aan de norm, is denk ik een gemakkelijkere vraag. Als de norm hetero is dan ben ik lesbisch. Als de norm is om opgegroeid te zijn in een veilige omgeving, dan gaat dat voor mij helaas ook niet op. En wat betreft levenservaringen als volwassene heb ik ook wel meer meegemaakt dan de gemiddelde Nederlander.
Daarnaast ben ik erg creatief van mezelf. En ik heb een goed gevoel voor tekst en de kracht van woorden en de verbeelding. Zoietsis zeker niet iedereen gegeven. Ieder z’n talent, zullen we maar zeggen. Of er een talentvol raadslid in me schuilt, ga ik de komende tijd ontdekken.