Nee tegen woondiscriminatie

Dakloos worden omdat je niet in Nederland geboren bent? Nee! Wat D66 betreft weigert Kaag en Braassem de vorige week door de Tweede Kamer discriminerende woonwetgeving uit te voeren. Artikel 1 Grondwet is volstrekt helder: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.”

Wat gebeurde er?

Op 3 juli nam de Tweede Kamer de Wet versterking regie volkshuisvesting aan. Per PVV-amendement werd hierin een expliciet verbod opgenomen statushouders op te nemen in de groepen van personen die voorrang krijgen bij het toewijzen van een woning.

Kritiek

Het College voor de Rechten van de Mens was al volstrekt duidelijk: je kan niet gemeenten de ruimte geven om mensen in noodsituaties snel te helpen aan een woning, maar mensen met een erkende asielstatus daar onder alle omstandigheden van uitsluiten. Zoals zij het samenvatten: dit is discriminatie.
 
Ook de VNG is glashelder. Statushouders krijgen niet alleen geen voorrang meer op grond van hun statushouderschap, maar ook als zij om andere redenen in een groep met urgentieverklaring zouden vallen: “Een dakloos gezin met minderjarige kinderen krijgt nu met de Wet versterking regie volkshuisvesting urgentie. Een dakloos gezin met minderjarige kinderen met een verblijfsvergunning krijgt géén urgentie. Maar ook statushouders die om medische of sociale redenen een urgentie nodig hebben, kunnen die niet meer krijgen.”

Onacceptabel

D66 Kaag en Braassem vindt het onacceptabel als onze gemeente en Holland Rijnland (vanwege de Regionale Huisvestingsverordening) uitvoering aan deze wetswijziging zouden geven. Het is een moedwillige poging kwetsbare personen de vernieling in te helpen enkel en alleen omdat ze niet hier geboren zijn. Dat kunnen en mogen we nooit accepteren.

Voor wie het niet meer scherp heeft, herhalen wij graag artikel 1 van de Grondwet: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Tijd voor actie!

Wij constateren echter dat het college van b&w zich nog niet heeft uitgesproken. 

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Groningen, Tilburg en Amsterdam die al aangekondigd hebben de wet niet uit te gaan voeren mocht het wetsvoorstel ook in de Eerste Kamer aangenomen worden.

Daarom dienen wij vragen in.