Braassemerland: slapeloze nachten

De gemeenteraad sprak 14 april over de toekomst van het Braassemerland. We namen een besluit over hoeveel woningen we bouwen, hoe die goed te ontsluiten en er fijne wijken van te maken. Lees hieronder de inbreng van ons raadslid Esther Loos.

Slapeloze nachten

Slapeloze nachten heb ik gehad van het besluit wat nu voor ligt. Dank aan iedereen die contact heeft gezocht om met ons van gedachten te wisselen. Dat was niet altijd makkelijk discussiëren, aangezien er zoveel geheime informatie bij dit dossier betrokken is. En ook hier in deze eerste termijn van de vergadering loop ik weer tegen die geheime informatie aan. Want ik wil graag uitleggen welke keuze wij maken en waarom, maar dat is lastig, aangezien er veel informatie geheim is.

Vele scenario’s, onderzoeken en financiële onderbouwingen zijn aan ons voorgelegd, maar helaas niet openbaar gemaakt. Ik wil het college oproepen om nog eens goed te kijken of er geen mogelijkheid is om onze inwoners toch inzicht te geven in deze scenario’s en onderbouwingen, zonder hierbij de belangen van onze gemeente te schaden.

Helikopterview

‘Kijk nu eens met een helicopterview naar het geheel’, hoorden wij veel van de insprekers terug. En ‘Kunnen woningen niet op een andere plek komen?’ We zouden graag opnieuw beginnen met intekenen, op een blanco vel papier, maar dat kan helaas niet. In het verleden zijn besluiten genomen en overeenkomsten getekend, die met de kennis van nu niet verstandig zijn gebleken, maar waar we wel mee te dealen hebben.

Vraag om onderzoek door rekenkamer

We zouden wel graag willen leren van deze fouten en daarom dient D66 een motie in waarin we voorstellen de rekenkamer van de gemeente onderzoek te laten doen naar de keuzes die gemaakt zijn rondom project Braassemerland ten aanzien van de fases 1 t/m 5. Dit met als doel om ‘lessons learned’ mee te geven voor toekomstige ontwikkelingen.

En dan het besluit zelf. Ik zal u proberen kort mee te nemen in onze afwegingen.

Kiezen tussen drie kwaden

Eerlijk gezegd zien wij het als kiezen tussen drie kwaden. In onze ogen zijn er namelijk drie opties. Één van de opties is tegen dit voorstel te stemmen. Dan blijft het huidige bestemmingsplan met ongeveer 1.100 woningen in tact, maar lossen we qua ontsluiting van het gebied nog niets op en komen we uit op een stevig verliesgevend plaatje. 

Een tweede optie zou zijn om aan te sturen op het ontbinden van de overeenkomst die er nu ligt met de ontwikkelende partijen, dit geeft ons mogelijk de ruimte om met het ‘blanco vel’ te beginnen, maar dan komen we in een zeer onzekere situatie, met mogelijk jarenlange juridische procedures als gevolg of zeer hoge kosten als schadevergoeding voor de ontwikkelende partijen.

Optie 3 is dan akkoord gaan met dit raadsvoorstel. Tijdens de V&A twee weken geleden hebben wij al uiteengezet waar onze twijfels zaten. Namelijk bij de ontsluiting, klimaatadaptatie en grip op het project. En die twijfels zijn helaas nog niet weggenomen. Anderzijds leidt deze wijziging tot meer sociale en betaalbare woningen en mogelijk een nieuw IKC en dat vinden wij wel positief.

Conclusie: een weg vooruit

Deze drie opties overwegend komen wij tot de conclusie dat wij graag een beter uitgewerkt plan willen zien voordat we hier echt een definitief besluit over nemen.

Daarom dienen wij een amendement in, samen met de VVD en PRO, om het voorstel wat nu voor ligt te amenderen. Hierbij wordt een tussenstap ingebouwd waarbij het college de kaders ten aanzien van verkeer, stedenbouwkundige verdieping, groen, waterbeheersing en klimaat, ondergrondse infrastructuur en netcongestie, waterbeheersing in het gebied en participatie verder uit moet werken. Vervolgens moet de raad hier goedkeuring op geven voordat er verdere stappen kunnen worden genomen.