Strengere aanpak afvaldumpingen

De gemeente Hoorn gaat harder optreden tegen afvaldumpingen en verkeerd aangeboden afval. Het aantal controles wordt opgevoerd en er worden sneller boetes uitgedeeld. Ook de hoogte van de boete gaat omhoog. Vanaf 1 april is die 130 euro. Dit was voorheen 100 euro.

Op een aantal plekken in Hoorn wordt regelmatig afval gedumpt en verkeerd aangeboden. Dit is een doorn in het oog van veel buurtbewoners, die zich storen aan de rommel op straat.
 
Meer controles en sneller een boete
Handhavers van de gemeente Hoorn gaan daarom vaker controleren op zogenaamde ‘hotspots’. Dit zijn plekken waar vaker afval wordt gedumpt of naast ondergrondse containers wordt geplaatst. Handhavers hebben hier meer tijd voor nu het handhaven van de coronamaatregelen niet meer hoeft. Ook gaan de BOA’s sneller boetes uitdelen. Door een aanpassing in de handhavingsregels krijgt een dader geen waarschuwing of herstelplicht meer, maar krijgt deze meteen een boete. Ook kan de gemeente de opruimkosten op daders verhalen.
 
Voorkom een boete
Boetes zijn eenvoudig te voorkomen. Inwoners kunnen met HVC een afspraak maken om hun grofvuil op te laten halen. Stop het afval in de ondergrondse containers. Bewoners die in de buurt wonen maar geen pas (meer) hebben kunnen deze eenvoudig aanvragen bij HVC. Zit de ondergrondse container vol? Neem het afval dan weer mee terug naar huis of breng het naar de volgende container. Maak melding van storingen of volle containers, zodat HVC dit snel kan oplossen. Al deze zaken kunnen inwoners regelen via www.hvcgroep.nl/zelf-regelen.
 
Melden van dumpingen
Inwoners kunnen een melding doen via www.fixi.nl/hoorn, bij voorkeur met een foto. Op het moment dat mensen een grote dumping zien gebeuren, kunnen ze ook de politie bellen via 0900 8844. Melden heeft zin: het is belangrijk om te weten op welke dagen en tijden dit gebeurt, zodat we gerichter kunnen handhaven.