Popronde krijgt subsidie

Stichting Popwaarts organiseert elk jaar het landelijk rondreizende festival de Popronde. Hoorn is een van de veertig steden waar dit festival neerstrijkt. Met dik 2000 bezoekers aan de Popronde Hoorn heeft het zich in rap tempo bewezen als een vooral bij jongeren erg populair festival. 

Structurele subsidie
Het festival heeft in de afgelopen jaren incidentele subsidies ontvangen. Om Popronde Hoorn te behouden is structurele subsidiëring noodzakelijk. Het coalitieakkoord van het Hoornse college zet in op het faciliteren van festivals en op een onderzoek naar een volwaardig poppodium. Het structureel subsidiëren van Popronde Hoorn past goed bij deze twee ambities.

Talentontwikkeling en lokale acts
De Popronde is een landelijk reizend en gratis toegankelijk festival dat ieder najaar plaatsvindt in 40 steden door het hele land. Het populaire festival trekt vooral veel jonge bezoekers en is een belangrijke kweekvijver. ‘Het festival zet Hoorn op de kaart bij muziekliefhebbers, maar draagt ook bij aan talentontwikkeling van lokale acts. Zij worden uitgedaagd om zich in te schrijven en zo ook optredens te geven tijdens Poprondes in andere steden. Ze werken samen met instellingen als muziekschool Boedijn en Manifesto om Hoorns talent te ontdekken en te ontwikkelen. De Popronde is daarmee meer dan een muziekfestival. Het biedt voor (nog) onbekende acts de mogelijkheid zich te presenteren buiten de eigen regio en intensieve tour- en speelervaring op te doen. Deelnemers uit het verleden die het ver hebben geschopt zijn bijvoorbeeld Racoon, De Staat en Lucky Fonz III’, aldus wethouder Axel Boomgaars van Kunst en Cultuur.
 
Het festival zet Hoorn op de kaart bij muziekliefhebbers uit Hoorn, maar ook uit Westfriesland en daarbuiten. Het draagt bij aan de levendigheid van de stad en geeft een impuls aan de jongerencultuur. Met ingang van 2023 wordt dan ook een structurele subsidie van 7500 euro gegeven aan Stichting Popwaarts voor het organiseren van Popronde Hoorn.