Liliane Bouma - Beeld: Liliane Bouma

Liliane Bouma

Liliane heeft sinds 2022 de rol van bestuurslid Campagne & Communicatie bij D66 Hilversum. Ze werkt als coördinator bij het VO-HO netwerk Bètapartners bij de VU en daarnaast als zelfstandig adviseur / procesbegeleider in het onderwijs.

  • 60 jaar
  • Hengelo (Ov)
  • Hilversum
  • Zij/haar

Graag en soms behoorlijk energiek zet ik mij in voor onderwerpen die ik belangrijk vind: onderwijs en onze democratie. Met een brede ervaring in diverse rollen in het bedrijfsleven en het onderwijs werk ik bij een VO-HO netwerk in Amsterdam en als zelfstandig adviseur aan beste onderwijs met beperkte middelen voor ieder kind. Na een tijd in Singapore hebben we in 2011 Hilversum gekozen als onze woonplaats, een fijne plek in een heel erg mooie omgeving. Onze zoon en dochter staan ondertussen op eigen benen elders in Nederland. Mijn ouders zijn ook in Hilversum komen wonen zodat we ze wat gemakkelijker kunnen helpen, via hen leer ik weer andere kanten van onze woonplaats kennen.

Waar wil jij je als bestuurslid voor inzetten?

Voor een goede rol voor D66 in de gemeente politiek moeten we luisteren, standpunten bepalen en informeren. In de rol van bestuurslid Campagne & Communicatie wil ik daar graag aan bijdragen. Welke aanpak volgen we om te horen wat de Hilversummers willen en hoe gaan we zorgen dat op ons gestemd wordt? Ook tussen de verkiezingen door moeten we contact houden met de inwoners, want als we hen willen vertegenwoordigen moeten we ook hun mening volgen. Binnen de afdeling is het belangrijk om de leden te betrekken, hun wensen te horen en van beschikbare expertise en tijd gebruik te maken. Vele handen maken licht werk en leiden tot goede besluiten. Ik zie er naar uit om met de actieve leden samen aan de slag te gaan en de hele afdeling goed te betrekken en te informeren.

Wat betekent D66 voor jou?

Samenleven is samen keuzes maken en elkaar de ruimte geven waar dat mogelijk is, en dan kies ik voor D66. Ik ben lid geworden omdat er voldoende mensen nodig zijn die hun handen uit de mouwen steken in politieke partijen en niet alleen aan de kant kritiek staan te geven. Als partij heb je een verantwoordelijkheid om te zorgen dat het land goed gerund wordt, en we weten dat dat niet altijd is gelukt. Ik ben sterk in het organiseren van processen en communiceren, en dat zie ik als mijn toegevoegde waarde voor de partij en de samenleving. Door praktisch, doelgericht en doordacht te organiseren kun je in weinig tijd veel bereiken.
Ik vind het belangrijk dat iedereen in ons land een goede veilige basis heeft en fijn kan samenleven met anderen. De manier waarop we onze gemeenten inrichten draagt daar erg aan bij, dat maakt de lokale politiek belangrijk.

Lievelingsplek in Hilversum (en waarom?)

Mijn favoriete plek is toch mijn woonkamer, met panoramisch uitzicht op het mooiste plekje van Hilversum (vind ik), in een straat met leuke buren.
De natuurgebieden om ons heen bieden een ongekende variatie in bijzondere plekken: bos, hei, water en weilanden. Regelmatig maken we een fietstochtje door het Corversbos naar ’s Graveland, en dan via het Spanderswoud weer terug. Ik stop onderweg graag om met de app op mijn telefoon te ontdekken welke vogel daar nu weer zingt.

Wat is je favoriete boek?

The Righteous Mind van Jonathan Haidt
Wat mij betreft verplichte kost voor ieder in de politiek. Een boek over hoe mensen verschillen in de keuzes die ze maken en dat standpunten al bepaald zijn voordat je tijd hebt om argumenten te bedenken. Dat laatste is herkenbaar bij mezelf en ik ga door dit boek bewuster om met keuzes. Haidt betoogt dat er grofweg twee soorten mensen zijn: de ene groep is geneigd om conservatiever te zijn en de andere gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Het heeft me meer begrip gegeven voor standpunten van anderen en meer oog voor verschillen in wat mensen belangrijk vinden.