Duurzaamheid voor iedereen
Wij willen dat iedereen mee kan doen met het verduurzamen van Hilversum. D66 Hilversum wil dat de gemeente mee investeert in duurzaamheidsinitiatieven van inwoners, organisaties en bedrijven en bij het verduurzamen van hun panden. Voor het verduurzamen van woningen zet D66 Hilversum in op alle woningen, zowel oud- als nieuwbouw, maar ook monumenten en woningen die onder beschermd stadsgezicht vallen. D66 Hilversum wil dat de gemeente met haar bewoners naar oplossingen zoekt voor tegenstrijdigheden tussen duurzaamheidsinitiatieven en beleid over monumentenzorg en beschermd stadsgezicht.
D66 Hilversum wil dat de gemeente en partners de regie pakken bij het gezamenlijk isoleren van private woningen, huizenblokken, straten en wijken. De gemeente benadert de bewoners en eigenaren om deze te ontzorgen door de isolering collectief aan te bieden. Gelijktijdig kan de gemeente de bewoners financieel bij staan door per huishouden te wijzen op de mogelijkheden van de bestaande duurzaamheidsleningen als deze van toepassing zijn. Op deze manier zal Hilversum grote stappen in de groene richting nemen.
- Als gemeente een stevige regierol pakken in het verduurzamen van woningen, scholen en bedrijven. Onze ambitie is dat de komende vier jaar op alle grote daarvoor geschikte daken zonnepanelen komen te liggen.
- Vol inzetten op het verder verkennen van de mogelijkheden voor collectieve warmtenetten in Hilversum met als voornaamste bronnen: diepe aardwarmte (geothermie), warmte uit oppervlaktewater en grondwater. Zo zijn er meerdere Hilversumse wijken waar warmte uit oppervlaktewater kansrijk is als warmtebron, bijvoorbeeld in de Kerkelanden.
- Een zorgvuldig proces opzetten om samen met de inwoners locaties te zoeken voor zonneparken op de grond en te kijken of er toch geen mogelijkheden zijn voor windmolens en daarna een zorgvuldig proces van realisatie. Het streven is dat burgers financieel kunnen participeren in en profiteren van wind- en zonneparken.
- Flexibeler omgaan met de verduurzaming van monumenten en woningen die onder beschermd stadsgezicht vallen en proactief met bewoners meedenken over het bereiken van oplossingen voor knelpunten.
- Bij conflicterende regelgeving het duurzaamheidsbelang altijd laten prevaleren. Dit kan worden geregeld met een veegbepaling voor de bestemmingsplannen.
- Zorgen dat de gemeente haar inwoners ondersteunt bij het verduurzamen van de woningen, ook met financiële prikkels.
- Ervoor zorgen dat duurzaamheid bij alle portefeuilles in de gemeente een van de basispunten wordt.