Kadernota 2025-2028

Harderwijk zijn wij samen en in Harderwijk dóen wij het samen. In onze bruisende groene en moderne stad en ons mooie Hierden is het fijn wonen, werken, recreëren en opgroeien.

De stad is in ontwikkeling. Al jaren in een stijgende lijn. En dat willen we zo houden.

Anke Buurman-Kuiper

Ontwikkeling voortzetten

Het is fijn om in de kadernota terug te lezen dat we de ontwikkelingen blijven doorzetten. 

– Op Duurzaamheid zijn de afgelopen jaren veel stappen gezet. En met de natuur en groenvisie en de uitwerking voor water en klimaatadaptatie breiden we dat uit.

-Harderwijk blijft werken aan meer inclusie, toegankelijkheid en bestaanszekerheid. Jezelf mogen zijn, meedoen en erbij horen is fundamenteel. 

-We zijn trots op de prachtige musea, de leukste festivals en uitmuntende horeca. Met het versterken van de popschool en aandacht voor ons verleden laten we het culturele hart van de stad sneller kloppen.

Van dalen naar pieken

Maar er hangt ons ook wat boven het hoofd: er is veel minder geld beschikbaar.

Onze historie gaat ver terug en ook daarin zie je een ontwikkeling van pieken en dalen – en ook van dalen naar pieken. Neem de afsluiting van de Zuiderzee. In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten en droogde onze belangrijkste bron van inkomsten op: de visserij. Waar een hele economie omheen bestond.  

De vindingrijke Harderwijker Eibert den Herder richtte een rederij op met rondvaartboten en een veerdienst naar Amsterdam. Zijn kinderen begonnen later het Dolfinarium – toen zeer innovatief. Toeristen ontdekten hoe mooi en leuk het hier is. Daar ontstond weer een hele economie omheen. Vanuit de gezamenlijke inzet en vindingrijkheid van de Harderwijkers werd de stad een enorme trekpleister en bloeide alles weer op. Op eigen kracht. Als je deze ontwikkeling kent waardeer je onze huidige stad nog meer. 

Ombuigingen 2024

Ook nu hebben we een tegenvaller. Minder inkomsten vanuit Den Haag betekent hier ook gewoon minder knaken en keuzes maken. Het is niet zomaar gezegd dat we ook nu van zout naar zoet gaan. Hopelijk leidt het ook nu tot een verbetering.
Maar daar zijn we nog niet, en nu doet het ook gewoon pijn. Voor iedereen. 
We zien dat het college tracht dat iedereen mee kan blijven doen. En daarbij ook het voorzieningenniveau op peil wil houden en tegelijkertijd toekomstgerichte ambities blijft najagen. 

We hebben vertrouwen in haar afweging. En toch is het spannend hoe het uitpakt en hebben we elkaar hard nodig. D66 wil het college de volgende aandachtspunten meegeven over zaken die ons aan het hart gaan. 

– Blijf bouwen aan goed onderwijs. Pijnlijk is de vertraging van het Integraal huisvestingsplan: samen met de scholen is opgesteld, nadat er jarenlang te weinig aandacht voor was. De verlaging van het kwaliteitsniveau komt daar nog eens bovenop. Goed onderwijs krijg je in een goed gebouw. 

-Daarnaast: Houd aandacht voor de kortingen op de culturele sector, die het na corona en kortingen vanuit Den Haag al zwaar hebben. 

-En: Zorg dat gezond leven en opgroeien voor de inwoners die het het hardst nodig hebben binnen handbereik blijft. De hogere zwemtarieven en andere kortingen op gezonde leefstijl maken dit lastiger. Houdt het schoolfruit beschikbaar voor kinderen die dit thuis niet meekrijgen. We hebben hoge verwachtingen van de wijkgerichte aanpak: maak het waar.

Ontwikkelstad Harderwijk

Harderwijk is een ontwikkelstad. Als je de ontwikkelingen voor je ziet, wat je mag verwachten van een stadsbestuur –  dan betekent dat dat je mensen niet zomaar ingrijpende maatregelen voor de voeten werpt. Dat mensen dit niet uit de krant vernemen. Het betekent dat je mensen meeneemt in de ontwikkeling en het niet hebt over losse elementen, maar over het totaalpakket. Dat je het niet hebt over het ombuigen binnen jeugdhulp, maar over preventie en het verstrekken van passende hulp. Zodat iedereen mee kan blijven doen. 

Een deel van de voorstellen zijn nieuwe werkwijzen in de plaats van de oude, minder generiek en meer specifiek. Maar ook daarin: Neem mensen mee: mee naar de toekomst van Harderwijk. Maak het inzichtelijk en begrijpelijk. 
Het meenemen van inwoners en partners had beter gekund, en moet nu beter. Inwoners, verenigingen, stichtingen, organisaties en ondernemers maken onze stad. Er is bij hen zoveel vindingrijkheid en veerkracht om van de nood een deugd te maken. 
Net als toen met de afsluiting van de Zuiderzee. College, raad: doe dit samen met de stad! Voorkom papieren werkelijkheden. Met creativiteit en pragmatisch denken komen we heel ver.  

Dat is het vertrekpunt.