Debatbijdrage: PMD


Tijdens de raadsvergadering van 16 januari heeft Thijs Melkert een krachtige bijdrage geleverd in het debat over afvalscheiding. Het college heeft voorgesteld om vast te houden aan het huidige model van PMD-nascheiden in plaats van over te stappen op PMD-bronscheiding. Dit voorstel sluit aan bij de doelstellingen van het Coalitieakkoord: kiezen voor de duurzaamste, goedkoopste en meest gebruiksvriendelijke manier om afval in te zamelen en te verwerken.

Lees hieronder zijn volledige bijdrage.

Voorzitter,

Afval scheiden is geen keuze, het is een verantwoordelijkheid!
D66 wist het al voor de pilot, maar ziet daarin nogmaals bevestigd dat dit zeker ook voor Harderwijk geldt: het nascheiden van PMD is het beste model voor afvalscheiding voor Harderwijk. Dat is het meest duurzame, het meest betaalbare en ook nog eens het meest gemakkelijke, exact ook in lijn met de wensen van de inwoners.

Belangrijkste: we moeten blijven bronscheiden! Glas, GFT, papier, textiel. Dat zit er nog te vaak in, dat kan er nog uit en scheelt uiteindelijk ook kosten. ⅓ is nu nog GFT, en dat is onnodig.

Harderwijk doet het al goed, we scheiden al veel. Sinds de invoering van diftar is de hoeveelheid enorm gedaald! We zijn op de goede weg. De afvalberg is nu een heuvel. D66 is blij dat onze plannen hierin helpen: iedereen kan GFT scheiden, ook in de hoogbouw.
De Ja-Ja-stickers, het plan wat we samen met de ChristenUnie hebben gerealiseerd, zorgen voor minder papier.

Voor de pilot gaven we al aan dat communicatie essentieel was. We zagen veel en goede communicatie en we zien ook nu hele duidelijke en vooral uitgebreide plannen. Complimenten!
Wel denkt D66 dat er nu nog een tandje bij moet, want het moet duidelijk zijn dat dit het meest duurzame en meest betaalbare is. Zeker ook nu met veranderingen bij de milieustraat moet niet alleen duidelijk zijn dat er iets verandert, maar ook waarom. Het is nu alweer half januari, maar er zweven nog genoeg vragen, onjuistheden, misvattingen en fake news in het rond. Wij zien hierin nog ruimte. Hoe ziet het college dat?

D66 is blij dat ook grondig extra kansen worden onderzocht voor kilobeprijzing, iets waar wij in november 2021 al toe opriepen met brede steun. Dan hoef je niet meer te betalen voor lucht, maar alleen voor wat er daadwerkelijk in je container zit.

De focus ligt echt op het verminderen van afval: hergebruik, slim inkopen en juiste verpakkingen. Elke verpakking die we vermijden, is een stap dichter bij een schonere planeet. Weggooien kost energie en geld, dat is pas echte vervuiling.