Bijstand nieuwe stijl: naar een situatie zonder werkende armen
D66 wil dat de gemeente experimenteert met de uitvoering van de bijstand, om de participatie en zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Op dit moment zijn er veel situaties waarin iemand die gaat werken minder overhoudt dan met een bijstandsuitkering. We noemen dit “armoedeval” Dat stimuleert mensen niet om een baan te accepteren. De gemeente moet deze armoedeval beperken, bijvoorbeeld door zelf ruimte te zoeken om te experimenteren met werken met behoud van uitkering voor een bepaalde periode.
- D66 wil dat gemeente inwoners met een bijstandsuitkering helpt om een arbeidsritme op te bouwen.
- D66 vindt dat jeugdwerkloosheid speciale aandacht verdient.
- D66 wil dat werkzoekenden meer regie krijgen over hun eigen re-integratietraject. We stimuleren daarbij wederkerigheid.
- D66 wil dat de gemeente werkzoekenden stimuleert en ondersteunt om initiatieven te ontplooien of vrijwilligerswerk te doen, waarmee ze relevante ervaring opdoen en hun kans op werk vergroten. Deze inzet op vrijwilligerswerk mag in geen geval verdringing van reguliere banen bewerkstelligen. We werken hiervoor actief samen met onderwijsinstellingen, om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Samen kunnen gemeente, bedrijven en andere partners zorgen voor een betere match tussen beschikbare banen en werkzoekenden.
Gemeenten werken in regioverband aan het creëren van extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking die niet 100 procent van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Deze mensen hebben vaak meer tijd nodig om het werk te leren en zich te ontwikkelen tot een medewerker die in staat is om volledig en op eigen kracht het inkomen te verdienen. Deze mensen zijn gebaat met een arbeidsovereenkomst voor een lange periode.