Een avond met Michael Ignatieff

Beeld: Van Mierlo Stichting

Dinsdag 8 oktober 2024, 20.00 uur
TivoliVredenburg, Utrecht
 
For us, history was a spectator sport we could watch on the nightly news and later on our smartphones. […] For we were safe. – Michael Ignatieff

Wat heeft het liberalisme ons opgeleverd? Wat zeggen de jonge generaties ons? En hoe kunnen we in deze tijd vol crisis, toch hoop houden? 

Een avond met denkers uit verschillende generaties over het liberalisme van vandaag. Na een aantal decennia waarin we van een geprivilegieerde afstand naar de geschiedenis konden kijken, bonkt die geschiedenis nu weer op onze voordeur.

Michael Ignatieff reflecteert op welk liberalisme zijn generatie achterlaat, gevolgd door twee vertegenwoordigers van een andere generatie. Van oud, naar jong. Alicja Gescinska vertelt over het gebrek aan angst als drijfveer van het liberalisme. En Hannah Prins gaat dieper in op de vrees en de zorgen van de jongere generaties. Welke lichtpunten zien de sprekers voor de toekomst? Rachel Rumai Diaz sluit de avond af met een spoken word-optreden en Shula Tas modereert de avond.

De Marchantlezing is vernoemd naar Hendrik Pieter Marchant (1869-1954). Hij was fractievoorzitter en mede-oprichter van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB). In 1933 trad hij toe tot het kabinet-Colijn als minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Hij stond bekend om zijn vlijmscherpe, geestige en heldere betogen.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.