Europarlementariërs trekken aan de bel om Italiaanse Starlink­deal: “Schijn van gevaarlijke vriendjes­politiek” 

De Italiaanse regering wil zijn vertrouwelijke communicatie voor 1,6 miljard dollar laten afhandelen door Starlink van de Amerikaanse miljardair en Trumpcompagnon Elon Musk. Daarin schuilen veiligheidsriscio’s en overafhankelijkheid van Amerikaanse technologie, aldus D66-Europarlementariërs Raquel García Hermida-van der Walle en Brigitte van den Berg. Ze stellen daarom vragen aan de Europese Commissie.  

Indien de deal doorgaat komt alle gevoelige overheidsinformatie van de derde grootste EU-lidstaat onder controle van een zeer politiek gemotiveerde niet-EU-burger, die bovendien onderdeel uitmaakt van een buitenlandse regering. Het gaat ook om de communicatie die Italië met andere EU-landen en EU-instellingen onderhoudt. Europese landen moeten voor dit soort gevoelige toepassingen hun afhankelijkheid van private partijen buiten Europa juist afbouwen, vinden Europarlementariërs Raquel García Hermida-van der Walle en Brigitte van den Berg.  

Willen we hem echt de controle geven over staatsgeheimen?

Raquel García Hermida-van der Walle

Niet zomaar iemand

García Hermida-van der Walle wijst erop dat Elon Musk niet zomaar iemand is. Hij heeft een social media-platform naar de hand gezet van Donald Trump en was daarmee een belangrijke factor in diens verkiezing. Nu richt hij zijn vizier op Europa, stelt ze. De D66-politica neemt deze voorgeschiedenis heel serieus: “Hij nam eerst Twitter over. Binnen korte tijd was bijna alleen nog zijn mening daar te lezen, waardoor ik er nu zelf ook van afgestapt ben. We zien dat Musk zijn bedrijven en vermogen gebruikt om zijn mening door te drukken, zelfs Starlinks operaties in Oekraïne kwamen door Musk in het gedrang. Willen we hem echt de controle geven over staatsgeheimen?”

Ook de innige politieke en persoonlijke banden tussen Musk en Meloni roepen vragen op. “Een dusdanig gevoelige taak bij een Amerikaans bedrijf neerleggen vraagt om een heldere onderbouwing, des te meer om de gevaarlijke schijn van vriendjespolitiek tussen Musk en Meloni weg te nemen.” 

Ondermijning van Europese tech-sector

Naast de risico’s ondermijnt de deal de Europese miljardeninvesteringen in het IRIS2 programma, waarmee een alternatief geboden moet worden voor de Amerikaanse satellietprogramma’s als Starlink. D66-Europarlementariër Brigitte van den Berg: “We zijn veel te afhankelijk van de Amerikanen, kijk naar Whatsapp, Outlook, Gmail en alle sociale media. We moeten bouwen aan onze eigen industrie en eigen Europese tech-sector, vooral waar veiligheid in het geding is. Dat gaat niet als landen zich op deze manier uit elkaar laten spelen.” Ze wil weten hoe de Commissie aankijkt tegen de mogelijke deal, in het licht van investeringen in de Europese techsector.  

We moeten bouwen aan onze eigen industrie en eigen Europese tech-sector.

Brigitte van den Berg