Commissie houdt vast aan klimaatdoel 2040: ‘Goed nieuws voor planeet en economie’

De Europese Commissie houdt vast aan het klimaatdoel om in 2040 90% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. En de Commissie wil dat dat ook wettelijk wordt vastgelegd. Dat heeft Eurocommissaris Wopke Hoekstra bekend gemaakt.

D66-Europarlamentariër Gerben-Jan Gerbrandy is vice-voorzitter van de Europese liberalen en lid van de milieucommissie die zich buigt over de klimaatwet. Volgens Gerbrandy is het idee achter de nieuwe wet ‘goed nieuws voor de planeet en voor de economie’. “Het vaststellen van een doel voor 2040 van 90% emissiereductie is een belangrijke en noodzakelijke volgende stap richting een wereld zonder uitstoot in 2050,” aldus Gerbrandy. “Het biedt een duidelijk toekomstperspectief voor de volgende generaties: een leefbare planeet met schone lucht, een sterke economie die vol kan inzetten op schone technologieën en op nieuwe banen. En laten we ook stilstaan bij wat we voorkomen: de kosten van nietsdoen. Steeds meer overstromingen, bosbranden, droogte, extreem weer. En zelfs conflicten en onveiligheid.”

Ook voor bedrijven is het belangrijk dat er duidelijkheid doel komt, vindt Gerbrandy: “Het 2040-doel biedt een duidelijk signaal aan het bedrijfsleven: de tijd van fossiel is nu echt voorbij.” De delegatieleider hoopt dat bedrijven hun investeringen voor de komende tien jaar ‘vol inzetten’ op de technologieën van de toekomst en hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen. Gerbrandy: “Zo wordt Europa de koploper in innovatie en schone technologie, worden we onafhankelijk van energie van olie- en gasdictaturen en brengen we de energiekosten omlaag.”

Gerbrandy reageert wel kritisch op een voorstel van Hoekstra om flexibel om te gaan met de verplichtingen aan het einde van de periode. “We zullen goed luisteren naar de argumenten, maar er is echt actie nodig van de Europese Unie en de lidstaten,” stelt Gerbrandy. “Lef tonen als het gaat schuren tussen de oude economie van 1990 en de nieuwe economie van 2040. Dat betekent ook: geen vluchtroutes inbouwen die het doel van 2040 verwateren en de robuustheid van het klimaatbeleid ondermijnen. Koers houden op klimaatbeleid en leiderschap tonen richting de rest van de wereld.”

Grote gevolgen voor Nederlands klimaatbeleid

Volgens Gerbrandy moet het Europese 2040-doel ook een signaal zijn voor Nederland: kom weer in actie. “Door het totaal falende klimaatbeleid van het afgelopen kabinet dreigt Nederland de klimaatdoelen voor 2030 niet eens te halen. Stilstand betekent achterstand. Met 2040 voor ogen moet Nederland vol vooruit naar de nieuwe economie.”