Europees begroten voor de toekomst

Met de Europese meerjarenbegroting maakt de Europese Unie politieke keuzes voor de komende zeven jaar. D66 wil dat de nieuwe begroting zich richt op de grote uitdagingen, zoals de verslechterde veiligheidssituatie in Europa, klimaatverandering, en het verlies van natuur. Daarvoor heeft Europa een flexibele en krachtige begroting nodig.
 
Als partij die voor een sterk Europa staat, zet D66 zit in voor zo’n sterke en toekomstgerichte begroting. In ‘Europees begroten voor de Toekomst’ zetten we onze speerpunten voor de volgende Europese begroting op een rij.

De volledige D66-visie op de begroting.

Hervorm de Europese begroting grondig

Het is nodig om de EU-begroting grondig te hervormen. Dat betekent dat we het budget moeten verhogen om aan de groeiende eisen van de EU-lidstaten te voldoen en meer flexibiliteit inbouwen om snel te reageren op veranderingen. Daarnaast wil D66 een verschuiving van geld dat we nationaal uitgeven naar de begroting van de Europese Unie. Met noodzakelijke investeringen in defensie en onze economische toekomst willen wij richting een begroting van 2-3% van de Europese economie toegroeien.

Voor tijdelijke uitgaven of om de overgang naar een grotere begroting te overbruggen is D66 voorstander van gemeenschapelijke leningen. Bovendien heeft de Europese begroting nieuwe inkomstenbronnen naast de bestaande afdrachten van lidstaten.

Investeer in een duurzame welvaart van de toekomst

Onderwijs en wetenschap vormen de grondvesten van de Europese samenleving. D66 stelt voor om meer te investeren in Erasmus+, met als doel het aantal jongeren dat op uitwisseling gaat te verdubbelen en een fonds voor strategische vaardigheden van 70 miljard euro op te zetten.
 
Het Draghi-rapport heeft Europa met de neus op de feiten gedrukt over het lot van onze economie als we niets veranderen. D66 pleit daarom voor het verdubbelen van het wetenschapsfonds van de EU en het oprichten van een nieuw investeringsfonds voor concurrentievermogen van 800 miljard euro. Deze investeringen zullen bijdragen aan toegepast onderzoek, financiering van start-ups en grote projecten, wat leidt tot economische groei en innovatie.
 
Regionale ontwikkeling en bereikbaarheid zijn eveneens van groot belang om ervoor te zorgen dat alle regio’s in Europa gelijke kansen en voorzieningen hebben. D66 stelt voor om 80 miljard te investeren in een Europees HSL-net, zoals de Lelylijn, om de bereikbaarheid te verbeteren.

Bouw samen aan een veilig Europa

De Europese veiligheidssituatie is verslechterd, waardoor aanpassingen in de meerjarenbegroting nodig zijn. D66 pleit voor gezamenlijke investeringen in defensie om aan de NAVO-norm te voldoen, wat geld bespaart en de Europese defensie-industrie versterkt.

Om hybride oorlogvoering en georganiseerde criminaliteit te bestrijden, stelt D66 voor om het veiligheidsfonds uit te breiden, waardoor agentschappen zoals Europol en Eurojust meer middelen krijgen. Europese samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid zorgt voor efficiënter gebruik van middelen en versterkt de collectieve veiligheid, wat essentieel is voor vrede en stabiliteit in Europa.

Maak de begroting groener en rechtvaardiger

De nieuwe begroting laat ook zien welke waarden we als Europa het belangrijkst vinden. Voor D66 staat als een paal boven water dat Europa het groenste continent ter wereld moet worden: klimaatneutraal en met een sterke en gezonde natuur. Daarom steunen we een hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid die steun geeft aan boeren die het nodig hebben en die bouwt aan een duurzame landbouwsector. Onderdeel daarvan is dat boeren gaan bijdragen aan en meeprofiteren van een sterker natuurbeleid.
 
Europees geld is van Europese burgers, niet van corrupte regeringsleiders zoals Orbán. Daarom moet er harder opgetreden worden bij schendingen van de rechtsstaat en gevallen van corruptie. Europese waarden beschermen we en dragen we uit, onder andere met financiering voor NGO’s en ontwikkelingssamenwerking.
 
Een sterke Europese begroting is de enige realistische én democratische manier om de uitdagingen van Europa en Nederland te lijf te gaan. Wij gaan ons de komende jaren inzetten voor ambitie, hervorming en realisme in de begrotingsonderhandelingen.