Clean Industrial Deal: een kans om Europa’s kracht te bevestigen

Mede op initiatief van D66 publiceren de Europese liberalen, Renew Europe, vandaag hun position paper over de aankomende Clean Industrial Deal. Dit wordt de eerste grote wetgevende stap van de Europese Commissie om de Europese industrie koolstofvrij en concurrerend te maken.

Groene ambities waar­maken met een sterke Europese industrie

De D66-delegatie wil niet dat de Clean Industrial Deal een verzameling van losse technische maatregelen wordt. De deal moet juist een kans zijn om Europa’s kracht te bevestigen in de groene toekomst. ‘’Trump’s Amerika zet een stap terug in de groene transitie, daarom moet Europa kracht geven aan het waarmaken van de groene ambities. Dit is hét moment voor de EU om vol in te zetten om de industrie te versterken en tegelijkertijd actief te ondersteunen in het vergoenen en het realiseren van de ambities uit de Green Deal. Er liggen marktaandelen klaar in de groene economie’’, aldus de Renew Europe-fractie in het Europees Parlement.

Keuze: onderhandelaars of nee-zeggers

D66-delegatieleider Gerben-Jan Gerbrandy, tevens vicevoorzitter van Renew, ziet de Clean Industrial Deal als de eerste grote test voor de wetgevende meerderheid in het parlement:
“De centrumrechtse fracties hebben zich de afgelopen tijd openlijk bereid getoond samen te werken met extreemrechts, maar als je daadwerkelijk resultaten wil boeken, is dat geen houdbare strategie. Europa moet zich verenigen in het licht van grote mondiale uitdagingen, terwijl extreemrechts in het parlement juist verdeeldheid zaait. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen staat voor een keuze: een rechtse meerderheid van nee-zeggers of een centrummeerderheid van onderhandelaars”. Gerbrandy bekritiseerde daarbij de centrumrechtse retoriek over wetgevingssimplificatie: “Het debat over vereenvoudiging van regelgeving mag niet simplistisch worden”.

“Het debat over vereenvoudiging van regelgeving mag niet simplistisch worden.”

Gerben-Jan Gerbrandy

Pakket aan maatregelen

Het Renew-document brengt in kaart welke aspecten de Commissie moet aanpakken als ze serieus is over industriebeleid: energievoorziening, netwerken, prijzen, toepassing van groene technologieën, koopkrachtovereenkomsten, verplaatsing van ketens, een ingrijpende hervorming van openbare aanbestedingen, belastingen en financiering. Het Renew-paper doet concrete voorstellen aan de Commissie om de grote uitdagingen waar de Europese industrie voor staat daadkrachtig aan te pakken. Lees het position paper hier.

Onze D66-Europarlementariër Gerben-Jan werd door de Financial Times geïnterviewd over het position paper van de Renew-fractie.