Nieuwe Europese wetgeving tegen belemmeringen aan de grens

De Europese Unie springt in de bres voor mensen die aan de grens met Duitsland en België wonen en werken. Dat heeft het Europees Parlement zojuist besloten. Met een nieuwe Europese wet moeten lidstaten aan de slag tegen grensbelemmeringen als een gemeente, provincie of organisatie daar om vraagt.

BRIDGEforEU

De wet, genaamd BRIDGEforEU, is bedoeld om juridische en administratieve barrières weg te halen voor de meer dan 150 miljoen Europeanen die in grensregio’s wonen. Ook voor Nederland is de wet belangrijk, vindt D66-Europarlementariër Raquel García Hermida-Van der Walle. “Het lijkt wel eens alsof Den Haag vooral met zichzelf bezig is en dat de grensregio’s de hoogste prijs daarvan betalen. De grenscontroles voor de bühne van Faber springen daarin in het oog, maar zo zijn er andere voorbeelden die het dagelijkse leven van mensen ingrijpend raken. Deze wet moet daar verandering in brengen.”

Steeds vrijer

Wie over de grens met Duitsland gaat wonen mag de kinderen niet zomaar naar een Nederlandse school sturen. Met een Nederlands kappersdiploma kan je over de grens niet aan de bak. En terwijl tankwagens benzine over de grens mogen rijden, mag er geen stroomkabel over de grens worden getrokken om een zonnepark over de grens aan te sluiten op een Nederlands dorp. García Hermida-Van der Walle vindt de nieuwe wet dan ook nodig voor de verdere integratie van Europa: “75 jaar geleden werd de voorloper van de Europese Unie opgericht. We werden steeds vrijer om over de grens boodschappen te doen, te werken en te wonen. Maar wie in het Oosten en Zuiden woont kan beamen dat dat project nog steeds niet af is.”

Sterkere grensregio’s

In verschillende provincies wordt al zeer actief samengewerkt met buurregio’s over de grens, zoals door het Schakelpunt met Vlaanderen en de Euregio als samenwerking van Nederland en Duitsland. Ook zij zijn geholpen met deze wet, stelt García Hermida-van der Walle: “Deze organisaties zijn buitengewoon belangrijk. Vanuit de regio kan je niet alles oplossen, dan heb je ook Den Haag nodig. Dankzij deze wet staan ze er in de grensregio een stuk sterker voor.”