Onderhandelingen over anti-corruptiewet van start

BRUSSEL – Raquel García Hermida-van der Walle (D66, Renew), hoofdrapporteur van het Europees Parlement voor corruptiebestrijding, heeft de onderhandelingen over de nieuwe Europese anti-corruptierichtlijn officieel geopend. Als hoofdonderhandelaar van het Parlement ontving zij Eurocommissaris Michael McGrath, verantwoordelijk voor justitie en de rechtsstaat en de Poolse ambassadeur Agnieszka Bartol, namens de lidstaten.

Volgens García Hermida-van der Walle is dit een kans voor Europa om het voortouw te nemen in de wereldwijde strijd tegen corruptie en om de rechtsstaat te versterken in een tijd waarin deze steeds meer wordt bedreigd. “Democratie, rechtvaardigheid en de rechtsstaat vormen de hoeksteen van onze samenlevingen. We kunnen ze niet uit de mode laten raken,” zei de Nederlands-Spaanse Europarlementariër. “Corruptie is betonrot, het ondermijnt het vertrouwen van de Europeanen in hun instellingen. Het is slecht voor het bedrijfsleven en kost miljarden aan belastinggeld. En het kan gruwelijke, dodelijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor journalisten die de waarheid spreken tegen de macht.” De anticorruptierichtlijn zou strengere normen creëren voor de vervolging en bestraffing van corruptie in de hele Europese Unie. 

“Er is corrupt, corrupter en dan is er het regime van de Hongaarse minister-president Viktor Orbán.”

Raquel García Hermida-van der Walle

Een kans voor het Poolse voorzitterschap

Het openen van deze trilogen is een van de eerste acties van de Poolse ambassadeur bij de EU nu ze het roulerend voorzitterschap van de Raad overnemen. In december weigerde mevrouw García Hermida-van der Walle om onderhandelingen te starten onder het Hongaarse voorzitterschap vanwege de wijdverspreide, wegens de corruptie onder het bewind van Viktor Orbán’s Fidesz partij. Ze zei dat deze Hongaarse regering niet aan het stuur kan zitten als het gaat om de anti-corruptie richtlijn. “Er is corrupt, corrupter en dan is er het regime van de Hongaarse minister-president Viktor Orbán.”
 
De nieuwe Poolse coalitieregering van premier Donald Tusk heeft aangegeven de rechtsstaat in het land te willen herstellen en corruptie aan te willen pakken. De anti-corruptierichtlijn is een van de prioriteiten van het voorzitterschap. “Ik wil heel graag samenwerken met een voorzitterschap dat volledig begrijpt wat de impact van corruptie is op het leven van onze burgers en de noodzaak van een sterk Europees kader.”