Beeld: Europees Parlement

Minderheidstalen krijgen opnieuw plek in het Europees Parlement

Er moet opnieuw een Europees discussieplatform voor minderheidstalen komen, zo heeft het Europees Parlement vandaag besloten in Straatsburg. Via de zogeheten ‘intergroep’ krijgen vertegenwoordigers van etnische minderheden en minderheidstalen de ruimte om hun belangen op een Europees niveau te behartigen. Gedeputeerde Eke Folkerts van de provincie Fryslân en de Friese Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle (D66) zijn enthousiast.

García Hermida-van der Walle was één van de kartrekkers om de intergroep nieuw leven in te blazen. “Er zijn altijd veel voorstellen voor intergroepen en Europese politieke families mogen er maar een paar steunen. Het was zeker geen uitgemaakte zaak dat deze er door zou komen,” legt ze uit. “Uiteindelijk hebben we voor elkaar gekregen dat ook onze liberale groep haar handtekening zette, zodat we minderheidstalen Europees op de kaart kunnen zetten.”

Meer steun voor minderheidstalen

García Hermida-van der Walle wil het platform gebruiken om de Friese taal in Brussel op de agenda te zetten: “Tijdens mijn campagne heb ik beloofd me hier hard voor te maken, stap één is nu gezet. Vanuit hier kunnen we de taal fan it hert nog een flinke steun in de rug geven.” De Friese Europarlementatiër is bezig met het opzetten van een internationale conferentie voor een Europees initiatief waarmee er meer geld voor minderheidstalen zou komen.

“Dat dit op ‘e nij opsetten wurdt is in boppeslach foar ús as Fryslân.”

Eke Folkerts, gedeputeerde provincie Fryslân

Ook de Friese taalgedeputeerde Eke Folkerts noemt de komst van de intergroep een ‘boppeslach’. Folkerts: “As provinsje sette wy alles op alles foar de Fryske taal. De ôfrûne tiid is der in omslach west yn it tinken yn De Haach, wêrtroch’t it Frysk dêr no hieltyd mear omtinken krijt. No is it saak om itselde foar mekoar te krijen yn Brussel.” Folkerts wil graag binnenkort langskomen in Brussel om mee te praten over de positie van minderheidstalen op Europees niveau. Folkerts: “Wy sjogge dat se yn bygelyks Baskelân tsjin deselde saken oanrinne as wy. Dan helpt it ús úteinlik allegear om mei-inoar op te lûken. Dat dit op ‘e nij opsetten wurdt is dus in boppeslach foar ús as Fryslân.”