Verbied spionagegevoelige apps (zoals TikTok) op telefoons Enschedese ambtenaren

Digitale veiligheid en gegevensbescherming is van cruciaal belang om Enschede als stad goed te kunnen laten functioneren. Toch zijn deze thema’s naar ons idee een ondergeschoven kindje. Het is iets dat vaak minder zichtbaar en concreet is, terwijl het grote gevolgen met zich mee kan brengen wanneer gegevensbescherming en digitale veiligheid niet goed geregeld zijn.

Urgentie duidelijk

Hoe groot de gevolgen kunnen zijn wanneer digitale veiligheid niet goed geborgd is bleek wel rondom de cyberaanval op onze Twentse buurgemeente Hof van Twente. „Te weinig controle, te weinig kennis, te weinig bemoeienis, te weinig budget. En veel te goed van vertrouwen. Dat waren de conclusies van de Rekenkamercommissie over de rol van de gemeenteraad van Hof van Twente bij de desastreuze cyberaanval”. Wij vinden dat we ook in Enschede er alles aan moeten doen als raad en college om te werken aan gegevensbescherming en digitale veiligheid. 

Verbod voor rijksambtenaren

Gisteren verscheen het nieuws dat het kabinet een verbod instelt voor installatie en gebruik van de app TikTok en andere spionagegevoelige apps op de telefoons van rijksambtenaren. Voor nieuw uit te geven telefoons zullen TikTok en andere spionagegevoelige apps niet meer te installeren zijn, en voor de huidige in gebruik genomen telefoons wordt ambtenaren verzocht deze apps te verwijderen en niet meer te gebruiken. Het kabinet stelt dit verbod in naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD, waarin staat dat apps “die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico”. Nederland is niet het eerste land waar dit wordt ingevoerd, ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en België hebben dit al besloten, alsmede Europese instellingen zoals de Europese Commissie. 

Verbod in Enschede noodzakelijk

Wij zijn van mening dat wij ook in Enschede hiermee aan de slag moeten en er zo snel mogelijk een verbod op TikTok en andere spionagegevoelige apps op werktelefoons moet komen. En we zijn niet de enige grote gemeente die dat wil, want terwijl wij deze bijdrage aan het schrijven waren kwam het nieuws naar buiten dat ook raadsleden in Amsterdam hiermee bezig zijn.  

Vragen aan college

Wij vinden het van cruciaal belang voor de gegevensbescherming en cyberveiligheid van onze ambtenaren, inwoners en stad dat er niet door andere autoriteiten zoals Chinese autoriteiten meegekeken kan worden op de telefoons van onze ambtenaren. Daarom stellen we graag tijdens de actualiteitenraad aanstaande maandag de volgende vragen aan het college: 

  • Hoe heeft het college gekeken naar deze berichtgevingen de afgelopen periode en heeft het college een duidelijk beeld van het gebruik van TikTok en andere spionagegevoelige apps op de werktelefoons van ambtenaren?
  • Heeft de gemeente een, of is het college bereid om te gaan werken met een denylist/allowlist voor toegestane apps voor gemeentelijke telefoons, en is het college daarmee ook bereid direct alle ambtenaren te verplichten TikTok en andere spionagegevoelige apps te verwijderen van hun werktelefoon en voor nieuwe telefoons een installatieverbod in te schakelen?
  • Is het college bereid om de toegang van spionage gevoelige apps via het gemeentelijke netwerk (en de openbare wifi van de gemeente) te blokkeren, zodat ook persoonlijke telefoons geen gebruik van deze apps kunnen maken wanneer ze gebruik maken van het gemeentelijke netwerk?