Bereid mogelijke komst alleenstaande minderjarige vluchtelingen naar Enschede goed voor!

De gemeente Enschede heeft in december de opdracht gekregen van minister Faber om een groep van 21 alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen, naast de 550 opvangplekken voor vluchtelingen in het AZC. Het college is hiertegen in beroep gegaan, omdat ze vindt dat deze zogenoemde extra opgave in strijd is met eerdere afspraken met de voormalig staatssecretaris. D66-raadslid Maschja Baas maakt zich zorgen over deze groep kwetsbare vluchtelingen en de voorbereiding van het college op hun mogelijke komst naar Enschede. Daarom vroeg zij een debat aan om hierover met het college in gesprek te gaan. In deze blog lees je waarom dit debat nodig was, wat de uitkomsten waren en hoe we nu verder gaan.

Asielopvang in Enschede

Op 20 december 2024 ontving het college het verdeelbesluit voor Enschede en Overijssel van minister Faber, waarin staat hoeveel opvangplekken gemeenten moeten realiseren onder de nieuwe Spreidingswet. D66 Enschede heeft zich jarenlang ingezet voor een AZC in Enschede, zodat we mensen die vluchten voor oorlog en geweld een veilige plek kunnen bieden. In juli 2023 besloot de gemeenteraad met een ruime meerderheid om 550 asielzoekers minimaal vijf jaar op te vangen, met de afspraak dat dit aantal niet zou worden overschreden. Hoewel D66 die limiet niet nodig vond, begrepen we dat deze afspraak nodig was om breder draagvlak te creëren. Wij staan echter ook voor fatsoenlijke opvang en verantwoordelijkheid nemen waar nodig.

Extra opdracht: opvang
alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Volgens de Spreidingswet moet Enschede nu 21 alleenstaande minderjarige vluchtelingen opvangen, naast de al 550 opvangplekken in het AZC. Het college is hiertegen in beroep gegaan, omdat dit ingaat tegen de afspraak over het maximale aantal opvangplekken. D66 staat neutraal tegenover dit beroep. We staan voor de afspraken die we met de andere raadsfracties gemaakt hebben. Wel vindt D66-raadslid Maschja Baas dat dit beroep geen excuus mag zijn om niet vooruit te kijken. Zij maakt zich zorgen over het gebrek aan voorbereiding: wat als deze kinderen straks tóch komen? Regeren is vooruitzien, zeker als het gaat om kwetsbare minderjarige vluchtelingen.

Zorgen over de voorbereiding

Om deze zorgen bespreekbaar te maken, vroeg Maschja Baas een debat aan met wethouder Arjan Kampman. Zij stelde de volgende vragen:

– Worden er momenteel voorbereidingen getroffen voor de komst van deze groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen? Zo ja, welke?
– Zo nee, waarom niet?

– Wanneer wordt een uitspraak over het beroep verwacht?

– Wat gebeurt er als het beroep wordt afgewezen? Hoe snel staan deze minderjarige vluchtelingen dan op de stoep? Hoe snel kunnen we dan schakelen?

– Hoe zorgt het college voor passende zorg en begeleiding als de alleenstaande minderjarige vluchtelingen toch naar Enschede komen?

– Is het college het met D66 eens dat deze doelgroep extra kwetsbaar is en specifieke zorg nodig heeft?

– Is het college goed op de hoogte wat voor soort zorg en begeleiding deze kwetsbare doelgroep nodig heeft?

– Zijn we in staat deze zorg snel te leveren als ze toch komen?

College weigert
voorbereidingen te treffen

De antwoorden van het college waren teleurstellend. Wethouder Kampman gaf aan geen voorbereidingen te willen treffen zolang het beroep loopt. Hij benadrukte dat de toewijzing van 21 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in strijd is met de eerdere afspraak over het maximale aantal opvangplekken en dat het college dit bezwaar bij het ministerie heeft neergelegd. Mocht het beroep worden afgewezen, dan zal de wethouder opnieuw de raad raadplegen over vervolgstappen, waarbij een gang naar de rechter niet werd uitgesloten. 

Als de minderjarige vluchtelingen onverwachts naar Enschede komen, zouden zij tijdelijk in een hotel kunnen worden geplaatst. Een andere reden die het college aandraagt voor het gebrek aan voorbereiding is een tekort aan ambtelijke capaciteit. D66 vindt dit geen valide argument: kwetsbare kinderen zonder plan opvangen is onaanvaardbaar. Ondanks herhaalde verzoeken in het debat weigert het college de voorbereidingen te starten. Het enige positieve punt is dat de wethouder aangaf inzicht te hebben in de zorg- en begeleidingsbehoefte van deze kinderen, mede op basis van ervaringen in de regio.

Hoe nu verder?

D66 is teleurgesteld in de houding van het college. We willen voorkomen dat we straks met de rug tegen de muur staan en moeten concluderen: “hadden we maar voorbereid.” Deze alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn extra kwetsbaar en hebben specifieke zorg nodig. Als we niet tijdig handelen, kan dit alleen maar misgaan.

Wij blijven de situatie nauwlettend volgen en zullen het college, net als we maandag herhaaldelijk hebben gedaan, blijven oproepen om alsnog in actie te komen. Mochten de alleenstaande minderjarige vluchtelingen toch komen, dan moeten we snel kunnen schakelen. Niemand is er gebaat bij als deze kinderen zonder goede begeleiding en zorg rondlopen, de kinderen zelf niet, de Enschedese inwoners niet en wij als gemeenteraad ook niet.

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem contact op met raadslid Maschja Baas via [email protected]. Lees ook het verslag in Tubantia: artikel.