Els Borst Netwerk lezing 15 februari in Rotterdam

Kijk hier de lezing terug

Beeld: Els Borst Netwerk

Ter nagedachtenis van onze geliefde Els Borst, partijgenoot en onder meer voormalig minister van Volksgezondheid, wordt jaarlijks de Els Borst Netwerk lezing georganiseerd. Dit jaar stond deze lezing in het teken van technologische ontwikkelingen in de zorg en werd verzorgd door Eveline Wouters, hoogleraar Gezondheidsinnovaties en Technologie aan de Universiteit Tilburg.

Technologie en toegankelijkheid in de gezondheidszorg

Technologie is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Of je nu digitaal de krant leest, online werkt of je verwarming aanstuurt per app. Een steeds groter deel van het leven vindt online plaats. De corona crisis heeft deze technologische ontwikkelingen versneld. In de gezondheidszorg spelen technologische innovaties ook een steeds grotere rol. Denk aan zorgrobots, computer analyses van röntgenfoto’s, en behandelingen met virtual reality. Deze innovaties kunnen de zorg slimmer en efficiënter maken, maar kunnen de zorg ook juist ontoegankelijker maken. Technologie wordt niet altijd ontworpen met degenen die deze technologie in de praktijk gaan gebruiken. Hierdoor komt de zorg bij sommige groepen, bijvoorbeeld mensen die laaggeletterd zijn, niet altijd goed terecht. Dit kan de ongelijkheid vergroten.

Eveline Wouters weet alles over technologie en toegankelijkheid in de gezondheidszorg. Zij heeft dan ook de lezing verzorgd. Tijdens deze avond heeft Jellie Tiemersma, ondernemer en winnaar van de EBN Inspiratieprijs 2021 een gesproken column voorgedragen. Niemand minder dan Lisa van Ginneken, Tweede Kamerlid voor D66 met onder andere digitalisering in haar portefeuille, was voorzitter en gespreksleider van deze avond.

De bijeenkomst vond plaats in het Nieuwe Luxor Theater (Café Dox) in Rotterdam, waar we met ca 75 leden en introducees in gesprek gingen over dit onderwerp. Kon je niet komen, maar ben je wel nieuwsgierig naar wat de avond heeft gebracht, bekijk de avond terug via de film (hierboven). Eventuele ondertiteling is in de film zelf (in de balk eronder) in te stellen.

Profiel sprekers

Prof. Dr. Eveline Wouters; is hoogleraar Technologische innovatie in de gezondheidszorg aan de Universiteit Tilburg. Daarnaast is ze onderzoeker en docent bij Fontys Hogescholen in Gezondheidsinnovatie en technologie. Ze focust in haar onderzoek op de acceptatie van technologische ontwikkelingen in de zorg en de gevolgen hiervan op de toegankelijkheid van de zorg en gezondheidsongelijkheid. Naast haar werk bij de universiteit zit zij in adviesraden bij verschillende zorginstellingen.

Jellie Tiemersma; is de winnares van de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs 2021, onder andere vanwege haar inzet voor diversiteit, inclusie en toegankelijkheid en het stimuleren van vrouwen om maatschappelijk of politiek actief te worden. Ze is ondernemer en heeft een bedrijf in organisatieverandering.


 

Lisa van Ginneken; is Tweede Kamerlid voor D66 sinds 31 maart 2021. Ze heeft onder meer de portefeuille ict en privacy. Ze was tijdens de lezing onze dagvoorzitter.

persfoto