EBN Inspiratieprijs

In 2022 werd voor de achtste keer de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs uitgereikt. Het thema was ‘het creëren van sociale veiligheid voor vrouwen’. Een enorm belangrijk, actueel thema waar meer aandacht voor moet zijn en waar nog veel verbeterd moet worden. De Inspiratieprijs werd in 2022 gewonnen door Ilana Rooderkerk, fractievoorzitter D66 gemeenteraad Amsterdam.

Meer info over de prijsuitreiking is hier te vinden.
 

Beeld: Jeroen Mooijman

Over de Inspiratieprijs

De Inspiratieprijs wordt uitgereikt aan D66-leden die iets bijzonders hebben bereikt in de politiek en/of samenleving op een actueel thema. Dit kan bijvoorbeeld zijn op bestuurlijk gebied binnen D66 of omdat de genomineerde een belangrijk initiatiefvoorstel door de gemeenteraad heeft gekregen. Het kan ook zijn dat de genomineerde een bijzonder track record heeft, geweldige resultaten boekt of een stevige staat van dienst heeft binnen de politiek. Tegelijkertijd kan het betekenen dat de genomineerde een inspirerende rol heeft gespeeld in de samenleving.

Genomineerden in 2022

Teresa da Silva Marcos – In 2018 diende raadslid Teresa namens D66 Velsen op het einde van haar raadsperiode de motie ‘Safe Streets’ in, waarna een onderzoek werd ingesteld en een werkgroep startte met Teresa als voorzitter. Het project leidde tot een campagne dat tegelijk is gelanceerd met de UN Women campagne “Orange The World” die gaat over het tegengaan van geweld tegen meisjes en vrouwen.


Ilana Rooderkerk – Fractievoorzitter D66 Amsterdam, zet zich al jaren met vastberadenheid in voor de sociale veiligheid van vrouwen. Of het nu gaat over grensoverschrijdend gedrag, veiligheid van vrouwen in de openbare ruimte of het recht op abortus, Ilana staat vooraan in de strijd voor vrouwenrechten.


Margarita Jeliazkova – Dankzij Margarita Jeliazkova kunnen Oekraïense vrouwen en kinderen in Twente sneller actief meedoen aan de Twentse samenleving door middel van educatie – als taal onderwijzeres en onderwijscoördinator. Zij zet zich onder andere in voor beter vluchtelingenbeleid en versterkt op deze manier de zelfredzaamheid van vrouwen.