Amsterdamse Ilana Rooderkerk wint Els Borst Inspiratieprijs 2022 

Beeld: Jeroen Mooijman

Ilana Rooderkerk, fractievoorzitter D66 gemeenteraad Amsterdam, heeft vandaag de Els Borst Inspiratieprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een inspirerende vrouw die zich inzet voor de positie van vrouwen in de politiek en/of samenleving. Ilana zet zich al jaren in voor de sociale veiligheid van vrouwen, het thema van de prijs dit jaar. 

Ilana Rooderkerk laat zien hoe belangrijk het is om sociale veiligheid continue op de agenda te zetten, of het nu gaat om straatintimidatie of het recht op abortus”, aldus Willemijn Aerdts, voorzitter van het Els Borst Netwerk. 

Vorige winnaressen waren onder andere voormalig minister Ingrid van Engelshoven (2015) en de huidige Tweede Kamerleden Fonda Sahla (2020) en Wieke Paulusma (2017).

Over Ilana Rooderkerk
Ilana Rooderkerk is fractievoorzitter van D66 in Amsterdam en zet zich al jaren in voor de sociale veiligheid van vrouwen. Ze zette grensoverschrijdend gedrag op scholen op de agenda van het Amsterdamse college. Op haar initiatief sloot Amsterdam zich aan bij het SafeStreets-project van de VN, waarover de vrouwenblad ELLE een artikel schreef. 

Ook op het gebied van abortus spreekt ze zich sterk uit. Zo heeft ze in Amsterdam de burgemeester opgeroepen een 500-meter bufferzone in te stellen rondom abortusklinieken om anti-abortusdemonstranten daar weg te houden. 

Over de Inspiratieprijs
Meer informatie over de Inspiratieprijs is hier te vinden.