Netwerkdag 2021

Het is weer zover! Op zaterdag 26 juni vindt de jaarlijkse Els Borst Netwerkdag plaats. Een dag met volop activiteiten en boeiende sprekers waarop we zoveel mogelijk EBN’ers met elkaar in contact brengen.

Dit jaar heeft de Netwerkdag een hybride vorm. In de ochtend koppelen we EBN’ers in dezelfde woonplaats/regio aan elkaar voor een wandeling en een goed gesprek (aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk). In de middag verzorgen we online plenaire sessies en diverse subsessies. Dit jaar doen we dat onder het thema ‘onderweg naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022’, want hoewel veel mensen daar nog helemaal niet mee bezig zijn weten wij dat de voorbereidingen (inclusief het scouten en benaderen van goede kandidaten) al in volle gang zijn.

Het programma

11:00-13:00 Wandeling (inschrijven hiervoor is niet meer mogelijk)

Een belangrijk doel van de Netwerkdag is natuurlijk dat EBN’ers elkaar beter leren kennen. Daarom beginnen we dag met een wandeling en goed gesprek! Op deze manier kunnen EBN’ers elkaar toch even in levende lijve ontmoeten en hun netwerk verbreden. Als wandelen niet lukt of uitkomt kun je natuurlijk op een andere manier (virtueel) met elkaar in contact komen!

14:00-14:30 Janka Stoker over leiderschap
Om 14:00u start ons online programma met prof. dr. Janka Stoker. Zij is Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen en trapt de middag af met haar kennis over gender en leiderschap. Want wat is ‘vrouwelijk leiderschap’ eigenlijk? En waarom is gender nog altijd zo bepalend voor hoe er naar leiderschap wordt gekeken? Leer meer over dit veelbesproken onderwerp tijdens deze lezing van Janka Stoker.

14:30-15:00 Panelgesprek met nieuwe D66-Kamerleden
Salima Belhaj, Tweede Kamerlid, gaat in gesprek met nieuwe D66-Kamerleden die hiervoor actief waren in de lokale politiek: Kiki Hagen, Jeanette van der Laan en Wieke Paulusma blikken terug op hun tijd in de lokale politiek en vertellen je wat hen opvalt in Den Haag.
Voor en na de subsessies verzorgen we een muzikaal intermezzo door singer-songwriter en musicoloog Shishani Vranckx. Ken je haar nog niet, ga dan snel naar je favoriete muziek app en luister naar ‘Try’ of ‘Minority’, of bekijk één van haar indrukwekkende live optredens.

15:15-16:15 Subsessies
Tijdens dit blok zijn er vijf subsessies waar je er één van kunt kiezen:
Vertegenwoordiging in de lokale politiek
Waarom zijn vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd in de lokale politiek? En is dat een probleem? (Spoiler: ja!) Hoe gaan we hier verandering in brengen? Zahra Runderkamp, promovendus in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, zal EBN’ers meenemen in de onderliggende oorzaken van deze ongelijkheid. Samen gaan we op zoek naar manieren om het glazen/betonnen plafond in de politiek te doorbreken. Na deze sessie ben je nog vastberadener om je in te zetten voor gelijke kansen in de politiek!

Politica in de spotlight
Hoe laat je jezelf zien als politica op een manier die bij je past? En hoe blijf je jezelf onder alle druk die er in de politiek vaak op je ligt? Een onwijs leuke, interactieve sessie voor iedereen die actief is in de politiek of erover nadenkt om actief te worden, of gewoon meer wilt weten over hoe je jezelf in de spotlight kunt zetten! Sanneke Nulkes, politiek communicatie strateeg en leiderschapscoach, zal haar kennis en tips met het EBN delen over hoe je zichtbaar en succesvol wordt in de politiek zonder jezelf te verliezen.

Duurzaam ondernemen
Of je nu zelf ondernemer bent of niet, het is hoe dan ook inspirerend om te horen hoe iemand haar eigen onderneming is gestart op duurzame, waardengedreven wijze. We spreken met Naz Kawan, (mede)eigenaar van A Beautiful Mess, waar ze mensen met een vluchtelingenachtergrond leerwerktrajecten biedt zodat zij economisch en sociaal zelfstandiger worden. Ook spreken we met Lieke en Suzanne van Share a Masterpiece, een luxe kledingbibliotheek voor designer kleding, waarmee ze zorgen dat goede kleding vaker gedragen wordt. Zo dragen zij bij aan een duurzamere mode-industrie. Een vol programma waarin we met ondernemers in gesprek gaan over hun waarden, drijfveren, visie op ondernemerschap, praktische obstakels, circulariteit, en nog veel meer.

Wethouder, iets voor jou?
Hoewel sommige mensen net wennen aan het idee dat er volgend jaar weer verkiezingen aankomen zijn anderen al tien stappen verder. Zij hebben zich misschien kandidaat gesteld als lijsttrekker of overwegen om wethouder te worden. Voor deze groep geïnteresseerden organiseren we deze subsessie. Ervaren wethouders Marcelle Hendrickx (Tilburg), Ingrid Timmer (Brummen) en Brigitte van den Berg (Beverwijk) vertellen je alles over hun ervaringen, bevindingen en tips die ze je mee kunnen. Oh, en heb je zelf (nog) geen ambities maar wil je meer horen over het wethouderschap? Schuif dan vooral aan!

Sekse/Gendergelijkheid in de gezondheidszorg
Hoe gelijk is onze gezondheidszorg eigenlijk? Medisch onderzoek wordt nog vaak gedaan op basis van mannenlichamen, waardoor bij vrouwen vaak verkeerde diagnoses worden gesteld. Zo worden hartproblemen bij vrouwen niet altijd herkend. Ook hebben sommige onderzoeken naar corona vaccins de resultaten niet uitgesplitst naar sekse, waardoor onduidelijk is of bij vrouwen vaker bijwerkingen optreden. Waarom zijn deze blinde vlekken er nog? Samen met cardioloog Harriette Verwey en verloskundigen Erna Kerkhof en Esteriek de Miranda bespreken we hoe de gezondheidszorg toegankelijker, eerlijker en gelijkwaardiger kan worden.
Ook na de subsessies verzorgen we een muzikaal intermezzo met Shishani Vranckx.

16:30-17:00 Inspiratieprijs uitreiking en bekendmaking nieuwe voorzitter
Na de subsessies komen we plenair bij elkaar – en ook daar zal een uniek tintje aan gegeven worden dus meld je op tijd aan en hou je brievenbus in de gaten! Tijdens dit laatste blok horen we op wie jullie gestemd hebben voor de Inspiratieprijs 2021 en wie de nieuwe voorzitter van het Els Borst Netwerk gaat worden!
Kortom, na een lange periode waardoor we elkaar door corona niet konden treffen is dit een dag geworden die je niet wilt missen. Geef je snel op voor de Netwerkdag 2021 en we hopen je op 26 juni te zien!