Wijziging van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe

Het verzoek om uitbreiding van het bouwvlak zou ingegeven zijn vanuit een dierwaardig welzijn en dat de landbouwsector zou kunnen voldoen aan de nieuwe eisen van het Beter Leven Keurmerk.

Beter Leven Keurmerk

Gedeputeerde Staten blijft de suggestie wekken dat met de huidige provinciale omgevingsverordening dit niet mogelijk zou zijn.
D66 heeft eerder gemeld dat we dit niet met GS eens, dat er ook een maximum is aan het aantal dieren dat je mag hebben om nog aan het Beter Leven Keurmerk te voldoen. Het vergroten van een bouwblok levert dan ook helemaal niets op voor het Beter Leven Keurmerk.

(Bij bv vleeskuikens is het maximum 220.000 dieren en maximaal 12 vleeskuikens per m2. Omgerekend is dit 18.333 m2 stal! Dat is een bouwvlak van nog geen 2 hectare! Vergroten van een bouwvlak is dus overbodig. (25% voor uitloop-groen-verharding-woonhuis is dan max 2.3 ha)

In de nota van antwoord van GS gaat men onder punt 6 in op de zienswijze van D66: bijzonder dat GS bij het maken van het voorstel niet eerder gekeken hebt naar de richtlijnen van het beter leven keurmerk die men wel als onderbouwing heeft gebruikt.

Bij het bespreken van onze zienswijze hebben wij aangegeven dat bij een toename 25% voor uitloop-groen-verharding-woonhuis enz. het maximum van 2.3 ha ook niet overschreden zal worden.

In het antwoord van GS voegt men brandveiligheid als nieuw argument aan, alsof daarover bij de huidige eisen geen rekening mee gehouden zouden zijn! Wij denken van wel.

D66 blijft bij haar standpunt, met de zojuist genoemde argumentatie dat dit voorstel volstrekt overbodig is. Als we juist nu de gezinsbedrijven de kans willen geven om te schakelen naar het Beter Leven Keurmerk dan kunnen we beter vasthouden aan de bestaande 2.14 ha.

Namens de fractie van D66 Drenthe,
Anry Kleine Deters