Stimuleren van duurzame energie, maar energiebesparing staat voorop
De eerste stap naar duurzaamheid is het besparen van energie. Energie die we besparen hoeft immers ook niet opgewekt te worden. We willen dat inwoners en ondernemers in onze gemeente optimaal in staat worden gesteld om tot energiebesparing te komen. Hiernaast zet D66 in op het stimuleren van energie uit duurzame bronnen. D66 wil ruimte bieden aan de ontwikkeling van zonnedaken en -parken, windturbines en andere schone energiebronnen. De energietransitie brengt onlosmakelijk met zich mee dat het landschap, de omgeving om ons heen, voor iedereen gaat veranderen. Als we meer gebruik gaan maken van deze duurzame energiebronnen, dan gaan we dat ook zien in het uiterlijk van onze stad en de omgeving. D66 vindt dat we daar met zorg naar moeten kijken. Bovendien is het belangrijk dat we de inwoners in de directe omgeving hierbij betrekken en dat zij ook mee kunnen profiteren van de opgewekte energie.
- Het allergrootste deel van energie wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Dan hebben we het over bedrijven, kantoren, restaurants en woningen. Als we op die energie willen besparen is dat een grote uitdaging voor de eigenaren en gebruikers. Als we dit op een duurzame manier aanpakken, leven we niet alleen energiezuiniger, maar nét zo comfortabel en ook nog eens gezonder. Daarom wil D66 graag in gesprek met eigenaren en bewoners die deze stappen naar een lager energiegebruik willen zetten.
- D66 wil met subsidie stimuleren dat woningen van mensen met een laag inkomen en in bezit van een huis met een lage WOZ-waarde versneld worden verduurzaamd, zodat zij ook profiteren van een lagere energierekening. Voor huurwoningen doen we dit via lopende trajecten samen met woningbouwcorporaties.
- D66 wil samen met bewoners en gebouweigenaren op zoek gaan naar de ideale energiebron voor de straat, buurt of wijk. De basis daarvoor is de Transitievisie Warmte. Die gaat overigens wat D66 betreft niet alleen over warmte, maar zeker ook over koelte.
- D66 staat open voor alle vormen van duurzame energieopwekking, maar ziet dat zonnepanelen en windmolens op dit moment de best beschikbare technieken zijn. Voorwaarde is dat het de gezondheid niet aantast en landschappelijk inpasbaar is.
- Doetinchem heeft nog veel onbenutte capaciteit op (platte) daken. Deze zijn bij uitstek geschikt voor zonnepanelen. Hetzelfde geldt voor infrastructurele werken. D66 wil dat de gemeente actief eigenaren benadert, eisen stelt bij nieuwbouw en afspraken maakt met woningcorporaties, instellingen en bedrijven.
- D66 wil dat de inwoners voor minimaal 50% kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van zonneparken en windmolens en dat de mogelijkheden voor participatie van inwoners en bedrijven voor eenieder duidelijk zijn.