Woningzoekenden krijgen een stem in de strijd tegen de woningnood

Beeld: Marten Kooistra

Het is niemand ontgaan: de woningnood is een gigantisch probleem dat alleen al in Den Haag tienduizenden mensen treft. En hoewel Den Haag zijn best doet om door te bouwen, is er een grote onbalans. Bij elk bouwproject praten de huidige omwonenden mee over de bouw, maar de toekomstige bewoners niet. Raadslid Joren Noorlander wil daar verandering in brengen: “Waarom luisteren we bij het bouwen van woningen alleen naar de mensen die al een woning hebben? De mensen die al jaren op zoek zijn naar een woning zijn degene die er gaan wonen. Juist zij moeten iets te zeggen hebben over hun toekomstige huis!”. Maandag 27 mei presenteert hij zijn initiatiefvoorstel om dat mogelijk te maken.

Balans is weg
Hoe groot moeten woningen zijn, welke faciliteiten moeten er in het gebouw zijn en eromheen en wat voor woonmilieu willen mensen graag wonen? Het zijn enkele van de vragen die voorgelegd moeten worden aan de toekomstige woningzoekendenraad. Joren Noorlander stelt zo’n raad voor om de balans terug te brengen in de strijd tegen de woningnood. “Het zijn de mensen die in de nieuwbouw gaan wonen die het beste weten waar ze naar zoeken. Maar vreemd genoeg laten we nu alleen de huidige omwonenden aan het woord”. Dat zorgt voor scheve verhoudingen, volgens Noorlander. “Het is heel goed dat de buren mogen meepraten, maar voor een breed perspectief is het belangrijk om ook de belangen en wensen  van de mensen die daadwerkelijk in het gebouw zelf komen wonen te horen. Alleen door naar beide groepen te luisteren bouwen we mooie stukken stad die zowel van binnen als buiten voldoet aan de wensen van de Hagenaars”.

“We willen niet alleen doorbouwen, maar we willen ook op de juiste manier bouwen. Dat kan alleen als we luisteren naar de mensen die uiteindelijk in de nieuwe huizen gaan wonen.”

Joren Noorlander

Geef iedereen een stem
Het idee voor de woningzoekendenraad zet Noorlander uiteen in een initatiefvoorstel dat binnenkort gepresenteerd zal worden. Daarin staat ook concreet omschreven hoe de raad er precies uit moet komen te zien, en wie erin komt te zitten. “We streven naar een mooie balans tussen vertegenwoordigers van  onder andere woningzoekende starters die hun studentenkamertje uit willen, het woningzoekende stelletje dat pas aan hun kind kan beginnen als ze een extra kamer hebben en daar al jaren op wachten, en de woningzoekende oudere die graag dat grote huis wil verruilen voor een kleiner  appartement met een lift”. Noorlander hoopt dat de wethouder snel aan de slag kan met de woningzoekendenraad. “We willen niet alleen doorbouwen, maar we willen ook op de juiste manier bouwen aan een mooie stad. Dat kan alleen als we luisteren naar de mensen die uiteindelijk in de nieuwe huizen gaan wonen.”