Tweestrijd tussen progressief en populistisch tekent zich af in Den Haag

Beeld: Martijn Beekman

D66 is de tweede partij van Den Haag, na Groep de Mos. Dat blijkt uit een peiling die door Maurice de Hond is gedaan. Daarmee lijkt zich een tweestrijd af te tekenen tussen de grootste progressieve partij en de grootste rechtspopulistische partij. “Den Haag staat voor een duidelijke keuze”, zegt D66 lijsttrekker Van Asten.

Volgens de peiling van Maurice de Hond zou Groep de Mos nog steeds de grootste zijn in de Haagse raad, maar met D66 op de tweede plek. De afstand tussen de twee is nog flink, maar lijsttrekker Robert van Asten ziet genoeg kansen om Groep de Mos in te halen. “Onze partij staat er goed voor. D66 heeft voor een progressief en groen regeerakkoord gezorgd met ministers die vertrouwen geven. Iedereen in de stad van Vrede en Recht heeft gezien wat D66 kan betekenen voor onze toekomst’.

Grote verschillen

Bovendien zijn de verschillen tussen D66 en de rechts-populistische Groep de Mos groot. “Wij geven meer ruimte aan mensen en aan groen, in plaats van meer ruimte aan auto’s. Wij willen meer woningen bouwen, in plaats van mensen wegsturen. Wij hebben een lijst die de de diversiteit van Den Haag weerspiegelt, en niet een lijst die qua diversiteit meer lijkt op een Volendams mannenkoor”.

“Aan wie durft u de sleutels te geven?”

De tekenen van een tweestrijd worden nog duidelijker omdat andere partijen in de raad, zoals VVD, GroenLinks en CDA dalen in de peilingen. Lijsttrekker Van Asten: “Den Haag heeft een duidelijke keuze tussen progressief en verantwoord aan de ene kant, en rechts en populistisch aan de andere kant. De vraag in het stemhokje op 16 maart is simpel: aan wie durft u de sleutels van de stad te geven?”