Meer aandacht voor helden van reddingsbrigade, veiligheidswaarschuwingen in alle talen – D66 blij met uitvoeren plannen zwemveiligheid

Beeld: Martijn Beekman

Elke zomer zitten de Haagse stranden vol mensen die er van de zon en de zee genieten. Maar lang niet al die mensen realiseren zich de gevaren van het water, zeker als ze geen Nederlands kunnen en daardoor de waarschuwingsvlaggen niet begrijpen. De wethouder heeft toegezegd een plan van D66 uit te voeren om de vlaggen in veel meer talen te vertalen zodat iedereen veilig het water in kan, ongeacht welke taal je spreekt. Daarnaast wordt de D66-motie om meer aandacht te hebben voor de reddingsbrigade uitgevoerd.

Veilig zwemmen, ongeacht welke taal je spreekt

Een rode, gele, roodgele of zwartwit geblokte vlag. Het zegt niet iedereen iets en zeker niet als je als toerist een dagje naar het strand gaat. “We zien de afgelopen jaren dat veel van de mensen die verdrinken op het strand van buitenlandse komaf zijn, zoals Poolse arbeidsmigranten die geen Nederlands of Engels kunnen en de borden niet kunnen lezen”, zegt het half-Poolse raadslid Caroline Verduin (D66). “Hoe veilig het is om te zwemmen zou niet af moeten hangen van hoe goed je Nederlands is‘, zegt het Scheveningse raadslid Dennis Groenewold (D66). Daarom zijn de D66’ers blij dat de gemeente de betekenis van de vlaggen ook gaat uitleggen in bijvoorbeeld Pools, Oekraïens en Arabisch.

Haagse Helden aan Zee

Het strand is niet veilig zonder de Haagse reddingsbrigade die elke zomer over de zwemmers waakt. Daarom is Groenewold ook blij dat de D66-motie om de “helden aan zee” met een campagne op mupi’s en stadsdisplays in het zonnetje te zetten wordt uitgevoerd. “Terwijl wij allemaal lekker van de zon en de zee genieten houden deze mensen ons veilig, soms met gevaar voor eigen leven. Niet alleen mogen we daar dankbaar voor zijn, maar we moeten ons ook blijven realiseren dat de adviezen van de reddingsbrigade over leven en dood gaan”. Ook kijkt de gemeente naar de mogelijkheden om de reddingsposten het hele jaar door te laten staan. “Zo heeft iedereen de kans om veilig van het strand te genieten”, zegt Groenewold. Verduin: “Pływać ostrożnie! (zwem voorzichtig!)”.