Marije Mostert: “Vrouwen zijn pas vrij als ze financieel onafhankelijk zijn. Slechts de helft is dat”

Beeld: Martijn Beekman

Nog altijd zijn bijna de helft van de Haagse vrouwen niet onafhankelijk. Deze vrouwen zijn afhankelijk van hun partner om elke maand rond te komen. En als je afhankelijk bent van iemand anders ben je niet echt vrij om jouw eigen leven te leiden. Daarom vraagt Marije Mostert tijdens de behandeling van de begroting aandacht voor maatregelen om vrouwen wel onafhankelijk en vrij te maken, bijvoorbeeld door meer te doen aan goede kinderopvang. Lees hier haar volledige spreektekst.

Iedereen in onze stad moet de kans hebben om alles uit het leven te halen. Maar dat kan niet zolang vrouwen niet gelijkwaardig behandeld worden.

Helft van de vrouwen niet onafhankelijk

Vrouwen verdienen 13% minder dan mannen en bijna de helft van alle Haagse vrouwen is financieel afhankelijk van hun partner. Daarnaast besteden vrouwen nog altijd meer tijd aan het huishouden en gezin dan hun mannelijke partners. Daarom zet ik me in om ervoor te zorgen dat vrouwen meer werken en beter gaan verdienen.
 
Zorg ervoor dat vrouwen meer kunnen werken

Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer willen werken. Het slechte nieuws is dat bijvoorbeeld vrouwelijke ZZP-ers een grote opdracht soms niet aannemen, omdat ze het risico niet durven te nemen om meer kinderopvang aan te vragen, omdat zij zich zorgen maken dat ze onvoldoende opdrachten hebben en dat er netto te weinig overblijft. Dat maakt het voor de ZZP-er in kwestie lastiger om meer omzet te gaan maken. Deze vrouwen zijn en blijven dan sociaal-economisch afhankelijk van hun partners. Als er dan iets fout gaat in hun relatie, gaat het ook meteen fout in de rest van hun leven.
 
Dit geldt ook voor vrouwen die een opleiding willen volgen en nu geen recht hebben op kinderopvang of vrouwen met een kleine baan bij wie meer werken niet loont, omdat het niet in verhouding is met de kosten van de kinderopvang.

Kinderopvang is elementair voor emancipatie

De vraag of vrouwen met kinderen gebruik kunnen maken van kinderopvang is dus elementair voor hun emancipatie, voor hun onafhankelijkheid, en voor de kans voor vrouwen om volwaardig mee te doen aan onze samenleving. Daarnaast hebben kinderen met een taal- of ontwikkelingsachterstand baat bij een goede kinderopvang. In Utrecht heeft het college vanaf 2023 gratis kinderopvang gerealiseerd voor ouders met een U- pas met kinderen die een indicatie voorschool hebben. Zo kunnen kinderen en vrouwen zich beter ontwikkelen. Kan het college aangeven welke mogelijkheden in Den Haag zij ziet voor een soortgelijke regeling ?