Haagse raadsleden teruggekeerd uit Oekraïne – “Onvoorstelbare ervaring om in een land in oorlog te zijn”

Beeld: D66

De delegatie van drie Haagse raadsleden is teruggekeerd uit Oekraïne. Ze waren daar met een economische onderzoeksmissie die georganiseerd werd door de NUCC (Netherlands Ukraine Chamber of Commerce). Het doel van de missie was om te onderzoeken hoe Den Haag kan bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Het was het eerste bezoek van zijn soort, en de eerste keer dat raadsleden op deze manier naar Oekraïne afreizen. De raadsleden Constant Martini (Hart voor Den Haag), Andrew van Esch (D66) en Samir Ahraui (PvdA) zijn onder de indruk van zowel de gastvrijheid als de intensiteit van hun bezoek. 

Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor een wederopbouwproject in samenwerking met een stad in Oekraïne. Als internationale stad van Vrede en Recht wil Den Haag niet alleen recht spreken en voor vrede strijden, maar ook een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Oekraïne. De steun zou kunnen starten met wat direct noodzakelijk is voor de wederopbouw, en langzamerhand uitbreiden naar zaken waar Den Haag sterk in is. Denk dan aan armoedebestrijding, sociale zekerheid, onderwijs, cultuur, en het versterken van de lokale democratie en rechtsstaat.

Het driedaagse bezoek aan Lviv was de eerste stap in dit project. De drie raadsleden spraken onder andere met de loco-burgemeesters van Lviv, het bestuur van Lviv en de regio Odesa, raadsleden en loco-burgemeesters van Dnipro en Kharkiv, en lokale Oekraïense en Nederlandse ondernemers. Ook spraken ze met investeringsorganisatie UkraineInvest en met de Kamer van Koophandel. Tenslotte brachten we ook een gedenkwaardig bezoek aan ‘Unbroken’, een ziekenhuis en revalidatiecomplex dat geheel is gespecialiseerd in het behandelen en revalideren van oorlogsslachtoffers. De delegatie zal binnenkort in een verslag communiceren wat de volgende stappen moeten zijn. Dit verslag zal niet alleen een weergave zijn van de gesprekken maar zal ook conclusies en aanbevelingen geven. De verwachting is dat dit rapport binnen enkele weken kan worden aangeboden aan burgemeester Jan van Zanen. 
 
Kracht van Den Haag gebruiken
Het bezoek aan Oekraïne was niet zonder risico’s. De delegatie moest hun eerste nacht deels doorbrengen in een schuilkelder en werd gedurende hun bezoek een aantal keer opgeschrikt door waarschuwingen voor luchtalarmen. “Het is onvoorstelbaar om in een land in oorlog te verkeren,” aldus Andrew van Esch. “Aan de ene kant heb je de regelmatige luchtalarmen die ook levens hebben gekost, de mensen die knielen als er een rouwstoet voor een gesneuvelde soldaat langskomt, het ziekenhuis wat we bezochten dat vol lag met mensen met protheses. Waaronder ook talloze kinderen. Maar je ziet ook hoe iedereen veerkrachtig door probeert te gaan met het leven. Onze reis was intens en emotioneel, maar ook inspirerend”.