Haagse raadsleden op missie naar Oekraïne – Den Haag neemt rol in wederopbouw

Een delegatie van drie Haagse raadsleden reist mee van 18-21 april met een economische onderzoeksmissie die georganiseerd wordt door de NUCC (Netherlands Ukraine Chamber of Commerce). De missie heeft als doel om te onderzoeken hoe de wederopbouw van Oekraïne vorm kan krijgen. De Haagse delegatie bestaat uit 3 raadsleden van Hart voor Den Haag, D66 en PvdA. Den Haag, de internationale stad van Vrede en Recht, wil een bijdrage leveren aan de wederopbouw, waarbij de nadruk ligt op het economische en handelsverkeer.  

Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor een wederopbouwproject in samenwerking met een stad in Oekraïne. Als internationale stad van Vrede en Recht wil Den Haag niet alleen recht spreken en voor vrede strijden, maar ook een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Oekraïne. De eerste stap om te helpen met de wederopbouw wordt deze week genomen. Dan vertrekken de raadsleden Constant Martini (Hart voor Den Haag), Andrew van Esch (D66) en Samir Ahraui (PvdA) naar Lviv in Oekraïne om daar onderzoek te doen.

Gesprekken met burgemeesters, ondernemers
De focus is gericht op Odesa, omdat deze stad veel overeenkomsten heeft met Den Haag. Zo zijn het beide grotere steden die bekendstaan om hun plek aan zee, hun rijke internationale cultuur en de belangrijke rol in de geschiedenis van de twee landen. Ook zullen de raadsleden praten met de burgemeester van Lviv, het bestuur van Lviv en Zjytomir, vertegenwoordigers van andere verschillende gemeenten en lokale Oekraïense ondernemers. Ook staat een gesprek met investeringsorganisatie UkraineInvest gepland en zijn de raadsleden bij de opening van het Nederlands-Oekrains Tulpenfestival.

“Als stad kunnen we niet helpen met de oorlog. We kunnen wel helpen met de wederopbouw”

Andrew van Esch (D66)

De steun van Den Haag zou starten met wat direct noodzakelijk is voor de wederopbouw, maar in de loop van het project kan dit worden uitgebreid naar andere sectoren waar zowel Den Haag sterk in is als er in Oekraïne behoefte aan is. Denk dan aan onderwijs, cultuur, en het versterken van de lokale democratie en rechtsstaat.
 
Kracht van Den Haag gebruiken
“Als stad kunnen we niet helpen met de oorlog. We kunnen wel helpen met de wederopbouw”, zegt Andrew van Esch. “De Marshallhulp hielp Nederland er weer bovenop na onze oorlog. Straks is de beurt aan ons. Laten we de kracht van Den Haag gebruiken om Oekraïne te helpen”

Constant Martini zegt “dat een goede economische basis noodzakelijk is voor de welvaart en gezondheid van de samenleving, voor werk en bedrijvigheid. Er is nu hulp nodig met het opbouwen wat verwoest is. Den Haag zal hier een bijdrage aan leveren. Een kwestie van internationale solidariteit”.

“De stad waar we mee willen samenwerken zal ook een enorme verstoorde arbeidsmarkt hebben”, zegt Samir Ahraui. “Maar daarnaast zal er ook armoede zijn omdat er onvoldoende middelen zijn om de kansarmen te helpen. Aan de sociale kant van de samenwerking wil ik meewerken om te zorgen dat straks iedereen kan profiteren van de wederopbouw”.