Duizenden nieuwe woningen door steun vanuit Rijk

Beeld: Valentyn Chernetskyi

De gemeente Den Haag ontvangt 25 miljoen euro van het Rijk om de komende twee jaar zo’n 2.800 woningen te bouwen. De gemeente Den Haag diende voor deze projecten een aanvraag in voor de zogeheten ‘Startbouwimpuls’. Over de hele stad kan er nu een grote stap gemaakt worden in het bouwen van nieuwe woningen. 

Investering voor de hele stad

De gemeente ontvangt geld voor woningen in de hele stad. Flinke klappers worden gemaakt door The Grace en de Waldorp Four in Laakhavens met respectievelijk 1.450 en 1.175 woningen. Hiervan zijn bijna 400 woningen voor studenten. In de Waldorp Four komen niet alleen meer dan duizend woningen, ook komt er 1.000 m2 commerciële ruimte voor onder andere winkels, restaurantjes, lunchrooms en creatieve ruimtes. Ook in The Grace komen naast woningen 4.000 m2 voorzieningen. Verder is er ook geld voor zowel studentenwoningen, sociale woningen en reguliere huurwoningen in Loosduinen, Zuidwest, Mariahoeve en Duindorp.

Meer huizen, betere buurten

Wethouder Robert van Asten (D66, Stedelijke Ontwikkeling) is zeer verheugd met de impuls vanuit het Rijk: “Dit is ongelooflijk belangrijk voor onze stad. Met dit geld kunnen we bijna 2.800 woningen bouwen. Die zijn heel hard nodig. Maar dat niet alleen. Met dit geld kunnen we ook bouwen aan betere buurten. In Laakhavens kunnen we bijvoorbeeld nu ook extra groen en betere infrastructuur aanleggen. We zien dat er vanuit het Rijk zeer fors wordt geïnvesteerd in Den Haag. We zijn heel blij dat ook daar gezien wordt dat we hier aan iets moois bezig zijn, maar dat er ook nog veel werk te doen is.” 

Zo kunnen mensen hun eigen leven leiden

“Dit is een hele grote stap in onze strijd tegen de woningnood”, zegt raadslid Joren Noorlander triomfantelijk. “Met deze woningen geven we duizenden starters de kans om hun eigen plek te vinden, zodat ze de volgende stap in hun leven kunnen maken. En hetzelfde geldt voor de honderden studenten, die nu eindelijk hun ouderlijk huis uit kunnen en hun eigen leven kunnen leiden”.