Den Haag wil NAVO-hoofdkwartier voor innovatie binnenslepen

Andrew van Esch - Beeld: Martijn Beekman

Het college gaat proberen om het toekomstige hoofdkantoor van het NATO Innovation Fund naar Den Haag te halen. Dat nieuws komt na vragen van D66 Den Haag. “Dit is een uitgelezen kans voor onze internationale stad om bij te dragen aan het verdedigen van democratie en vrije waarden”, zegt raadslid Andrew van Esch (D66).

In maart werd bekend dat Nederland het toekomstige hoofdkantoor van het NATO Innovation Fund mag gaan huisvesten, maar welke stad is nog niet bekend. “Den Haag staat wereldwijd bekend als de thuisbasis van menig internationale organisatie. Het toekomstige hoofdkantoor van de innovatietak van de NAVO zou daar goed bijpassen”, vindt D66-raadslid Andrew van Esch. “In een wereld waar democratie, vrede en vrijheid steeds meer onder druk staan vanuit Rusland, kan Den Haag bijdragen door de NAVO een thuis te bieden”, zegt Van Esch. Hij is daarom bij dat het stadsbestuur gehoor geeft aan zijn oproep en een lobby zal starten.

Het hoofdkantoor is niet alleen goed voor het profiel van de stad. Van Esch: “Dit brengt banen naar onze stad, het brengt een boost naar ons bedrijfsleven en het versterkt de hightech startups in de hele regio”. Wat Van Esch betreft kan de lobby niet snel genoeg beginnen. “Niet alleen is dit goed voor onze stad, maar op deze manier kunnen we op onze bescheiden manier bijdragen aan het verdedigen van democratie en vrijheid.”