Debat opvang asielzoekers: “Doe de naam ‘Stad van Vrede en Recht’ eer aan”

Marije Mostert - Beeld: Martijn Beekman

“We kunnen niet zeggen dat het vreselijk is wat er in Ter Apel gebeurd, maar dan tegelijkertijd zeggen dat we die vluchtelingen liever niet hier willen hebben”. Dat zegt raadslid Marije Mostert tijdens de extra raadsvergadering over de huisvesting van asielzoekers. Lees hier haar inbreng terug.

Vluchtelingencrisis

Er is een vluchtelingencrisis in Nederland. We hebben afgelopen zomer gezien hoeveel mensen buiten moesten slapen, hoe erbarmelijk de omstandigheden waren, en dat artsen zonder grenzen voor het eerst in haar geschiedenis in Nederland moest worden ingezet.
 
Dat is vreselijk. Punt.

Niet wegkijken,
maar opvangen

En we kunnen niet wegkijken. We kunnen niet zeggen dat het vreselijk is wat er in Ter Apel gebeurd, maar dan tegelijkertijd zeggen dat we die vluchtelingen liever niet hier willen hebben. Als gemeente kunnen we vluchtelingen opnemen, en ik ben blij dat we dat ook doen.

Het lukt ons mensen
op te vangen

Is dat gemakkelijk? Nee. Maar het is al eerder gelukt om honderden vluchtelingen op te vangen op verschillende plekken op de Binckhorst, en ik heb in de commissie aan de wethouder suggesties gegeven voor andere plekken waar opvang georganiseerd kan worden. Bijvoorbeeld door meer flexwoningen te realiseren, door de opvang aan bijvoorbeeld de Regulusweg permanent te maken, of door naar leegstaande panden te kijken.

Hypocrisie is
geen oplossing

Moeten andere gemeenten ook meer vluchtelingen opvangen? Ja. Maar dat kunnen wij alleen bij andere gemeenten bepleiten, en dat kan de burgemeester alleen als voorzitter van de VNG eisen, als wij zelf ook bereid zijn dat te doen. De oplossingen voor de asielcrisis liggen niet in hypocrisie of wegkijkerij, maar bij door te pakken.

Geen seksisme en discriminatie

Voorzitter, tot slot moet mij iets van het hart.  Want ook gemeenten die vluchtelingen opvangen maken zich wel vuil aan seksisme en discriminatie.
 
Mujtaba, Yunes, Hamza, Adem en Henok. Zij zijn iemands zoon, broer, vriend of geliefde. Jonge mannen op de vlucht voor geweld. En wat gebeurt er? Iedereen gooit de deur voor hun neus dicht. Zij krijgen niet of nauwelijks toegang tot doorstroomplekken. En waarom? Omdat het beeld geschetst wordt dat zij naar Nederland zijn gekomen om te stelen, te intimideren en volgens sommigen zelfs om onze dochters te verkrachten. Voorzitter ik vind dit frame weerzinwekkend en wij moeten dit verre van ons werpen. Ik doe niet alleen de dringende oproep om als Den Haag gastvrij te, maar dat te zijn ongeacht iemand zijn gender. Alleen dan doe we de naam “Stad van Vrede en Recht eer aan”