D66: Weigeliaplein bewoners in schimmelwoningen laten zitten is onverantwoord

Vandaag bespreekt de raad de toekomst van de verloederde woningen aan het Weigeliaplein. Krijgen de bewoners een nieuwe, gezonde woning of blijven ze zitten in de huidige, onveilige schimmelwoningen? D66 hamert er in de raad op dat nieuwbouw de enige verantwoorde keuze is en dat het plan van renovatie een sprookje is.

Lees hier de volledige inbreng van Peter Mekers

Voorzitter, we staan voor een keuze
 
Stemmen we in met dit PUK en is er een duidelijke toekomst voor deze buurt, of storten we ons in onzekerheid voor de bewoners. Daar gaat het vandaag om.
 
Aan de ene kant hebben we een PUK en een eigenaar die plannen heeft om broodnodige woningen toe te voegen, parkeerplaatsen toe te voegen, verduurzaming toe te voegen, kansen op een wooncarrière in de buurt toe te voegen, terugkeergarantie af te geven en bij te dragen aan het oplossen van het woningtekort in onze stad. Een initiatiefnemer die het geld heeft, en wil investeren in deze buurt, op een voor hen verantwoorde wijze.
 
Renovatie is een sprookje

Aan de andere kant hebben we het sprookje van de renovatie. Gouden bergen en luchtkastelen worden beloofd aan wat bewoners die geloven in deze voorgespiegelde Fata Morgana.

Renovatie op hoog niveau, blijven wonen met lage huur, optoppen en behoud van karakter, misschien wel andere vormen van beheer, meer zeggenschap.
 
Maar we zijn hier niet in de Efteling en het sprookje blijkt onhaalbaar. Meer dan de helft van de bewoners gelooft niet in het sprookje en is al vertrokken, naar een betere toekomst. 200 woningen zijn niet meer regulier bewoond. Leegstandsbeheer, onbewoonbaar verklaard of leeg. En de meest kwetsbare gezinnen blijven nu achter omdat ze hulp nodig hebben om hun oude, slechte woningen te kunnen verlaten. Zij steken hun hand uit om hulp en vragen om een actiegebiedaanwijzing voor voorrang en een verhuisvergoeding.
 
Krijgen deze mensen van deze raad een uitgestoken hand of moeten ze het zelf maar uitzoeken?
 
Zonder nieuwbouw geen toekomst

Want wat gebeurt er als dit PUK niet wordt aangenomen?

Voorlopig niets. Geen sloop-nieuwbouw, maar ook geen Renovatie. De eigenaar heeft renovatievarianten VIER keer onderzocht en wil zich hier niet aan wagen. Onverantwoord om hier haar schaarse geld in te steken. Dat zou betekenen dat ze andere projecten moet laten schieten en hier met kwalitatief slechte woningen achter zou blijven. Die -als het sprookje van de renovatieplannen gevolgd zouden worden- te bereiken zijn door portieken met een te laag -maar wel geïsoleerd-  plafond in het portiek. Die nog kleinere kamers overhouden door de toegevoegde isolatie op de muren. Waarvan de fundering de nieuwe technische installaties niet zomaar kan dragen en het verplaatsen van binnenmuren ook niet. Waar optoppen – als het al zou kunnen- zou zorgen voor parkeeroverlast omdat er geen parkeerplaatsen bijkomen.
 
Voor D66 is het duidelijk dat HaagWonen zich niet wil wagen aan renovatie van deze bijna 400 woningen. De woningen zijn op en renovatie levert voor haar een te groot risico op.

Er is niemand om de renovatie te doen

Dus ik vraag de collega’s hier die zometeen gaan pleiten voor het afwijzen van het PUK met zicht op renovatie om mij het dan maar uit te leggen. Welk zicht op een renovatie is er dan? Welke initiatiefnemer gaat zijn vingers hieraan branden? Haag Wonen wil het niet, dat heb ik nagevraagd en blijkt uit alles. En wij kunnen als gemeente niet zomaar een eigenaar dwingen onverstandige dingen te doen.

Dus vertel maar. Wie gaat het dan doen? Met wel geld? Hoe zie je dat voor je?

Als je die vragen niet kunt beantwoorden, grijp je mis in de droge woestijnzand waar je eerst de oase zag. Spat je sprookje uiteen als een luchtbel.
 
Maar stel dat we zo onverstandig zijn dat het PUK wordt afgewezen, wat is dan het realistische scenario wel?

Ik zie dan het volgende gebeuren: Haag Wonen blijft bij haar standpunt dat renovatie voor hun niet kan.

Onder politieke druk wordt er een actiegebiedaanwijzing gedaan en kunnen de laatste 190 huishoudens verhuizen als ze dat willen. Zonder terugkeergarantie. Want er is geen plan. Dus ook geen sociaal plan met terugkeer.
 
Massale leegstand

Leegstand? We hebben hier nu al 200 woningen die niet regulier verhuurd worden. Dat worden er dan bijna 400? En voor hoeveel jaar? Kunnen mijn collega’s echt met droge ogen beweren dat dat niet gaat gebeuren?

Tijdens een wooncrisis veroorzaken dat er honderden woningen leeg komen en blijven staan en dat we ook een streep zetten door het toevoegen van woningen die zo broodnodig zijn. Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij.
 
En ja, de afgelopen jaren is er te weinig geïnvesteerd in onderhoud. Daarom ben ik ook blij met de motie die mijn voorgangster net daarover heeft ingediend. Maar wrok richting een huiseigenaar maakt niet dat daarmee de situatie van bewoners minder prangender wordt en we die maar moeten straffen met afstel.
 
En tegen de bewoners wil ik ook nog wat zeggen. Het gaat om uw huis, uw thuis, waar u fijn wilt kunnen wonen, met uw huishouden en naast bekende buren. Dat snap ik.

Wensen aan de bewoners

Maar uw woningen zijn niet gebouwd voor de eeuwigheid. Ze zijn op. Uw huis is gebouwd zonder badkamer, die is er later ingeplaatst als douchkast of andere onhandige oplossing, het is gebouwd zonder muurisolatie, zonder geluidsisolatie, zonder sterke fundering. In een tijd dat de elektrificatie net op stoom kwam, naar de wensen en technieken van toen.
 
U heeft ook recht op fijn wonen en dat mag geen sprookje zijn.
 
Als HaagWonen niet kan renoveren, wie gaat dat dan wel doen?
 
Ik heb daar geen antwoord op en ik vrees u ook niet.
Ik gun u niet nog jaren van ellende, ik gun u een snelle verhuizing, met terugkeergarantie naar de beste kwaliteit woningen die u zich maar kunt wensen.
Nieuwe woningen, aan het Weigeliaplein.
 
Tot zover voorzitter.