D66: spreek bouwers aan die te weinig woningen bouwen

Beeld: Maks Key

Bij bouwprojecten moet de gemeente er goed op letten dat er niet minder woningen worden gebouwd dan eigenlijk zouden passen.  “Als je een wijk hebt waar alle gebouwen drie of vier verdiepingen hebben, moet je niet opeens een bungalow gaan bouwen”, zegt raadslid Noorlander van D66. 

Het klinkt vreemd in tijden van grote woningnood, maar toch gebeurt het: bouwplannen die minder woningen hebben dan zou kunnen. Het meest recente voorbeeld is Nieuw Hanenburg. Hier was het oorspronkelijke plan om een stuk of 20 woningen te realiseren, terwijl er volgens het overgrote deel van de raad meer dan dubbel zoveel woningen konden komen. “Den Haag is geen dorp, maar een groeiende stad met een enorme woningnood. We moeten stoppen met het ‘dorpse denken’”.

Je moet passend bouwen en geen schaarse ruimte verspillen”

Joren Noorlander

Woningnood moet aangepakt worden
Voor Noorlander hoeven er niet overal grote woontorens te komen, maar het tegenovergestelde is ook niet de oplossing. “Je moet passend bouwen en geen schaarse ruimte verspillen”. Met een motie wil hij ervoor zorgen dat de gemeente in de gaten houdt of er bij een bouwproject wel voldoende woningen gerealiseerd worden. “Als je een wijk hebt waar alle gebouwen drie of vier verdiepingen hebben, moet je niet opeens een bungalow gaan bouwen. We moeten de woningnood aanpakken, niet groter maken”.