Debat spreidingswet – Onbestaanbaar als de gemeente zich niet aan de wet houdt

“Dit debat lost niets op en verhoogt enkel de werkdruk van alle medewerkers en ons als raadsleden”. Dat zegt raadslid Marije Mostert tijdens de spoedraad die Hart voor Den Haag heeft aangevraagd over de spreidingswet. De dag na het spoeddebat stond al een werkbespreking over de spreidingswet op de agenda.

Tijdens die bespreking konden eerst de feiten boven tafel komen. Bovendien vindt D66 het onverantwoord en gevaarlijk dat Hart voor Den Haag en het Westland willen dat lokale overheden zich niet aan de wet houden. “D66 staat wèl voor de rechtsstaat.”

Lees hier de inbreng van Mostert:

Voorzitter, deze raadsvergadering is niet passend.

Mijn fractie heeft het voorstel gedaan om op korte termijn een Werkbespreking te organiseren waarin we goed worden geïnformeerd en waar vanuit we gezamenlijk kunnen werken aan een oplossing die letterlijk en figuurlijk past in Den Haag.

Feiten gaan voor het debat en niet andersom. Dit debat lost niets op en verhoogt enkel de werkdruk van alle medewerkers en ons als raadsleden.

Laat ik daarom vanmiddag vooral dit benadrukken. D66 staat voor de rechtsstaat. De oproep van de gemeente Westland om zich als lokale overheid niet aan de wet te houden vindt mijn fractie onverantwoord en gevaarlijk. Bewoners wordt bovendien een rad voor ogen gedraaid. Ik vind het onbestaanbaar dat HvDH deze oproep herhaalt alleen om ergens in de krant te komen.  

Laten we stoppen met oproepen tot angst en het creëren van mist bij onze bewoners en gezamenlijk optrekken als de gemeenteraad van de Stad van Vrede en Recht.