D66: Maak thuiswerken voor sekswerkers op veilige manier mogelijk

Beeld: Jean Carlo Emer

Het is het oudste beroep ter wereld, maar dat wil niet zeggen dat sekswerk stilstaat. Steeds meer sekswerkers werken vanuit huis. Dit gebeurt nu illegaal, met grote veiligheidsrisico’s als gevolg. D66 wil daarom onderzoeken of het mogelijk is om thuissekswerk via vergunningen mogelijk te maken. Een motie die ze daarover heeft ingediend is gesteund door de meerderheid van de raad.

Het vergunde sekswerk in Den Haag is aan modernisering toe. De vraag verandert en het aanbod moet mee veranderen. We zien een trend van het werken vanuit huis. Sekswerk is werk, en het is inmiddels voor andere beroepen ook steeds normaler geworden om vanuit huis te werken. Inmiddels zijn in Amsterdam, Utrecht en Hilversum thuiswerk voor sekswerkers vergund.

“Sekswerk is werk, en iedereen moet veilig kunnen werken. Daarom moeten we bij sekswerkers een vinger aan de pols kunnen houden met vergunningen. Als we dat niet doen liggen uitbuiting, chantage en geweld op de loer”, zegt Mostert. “Nu sekswerk steeds vaker vanuit huis plaatsvind moeten we kijken hoe dat op een veilige manier mogelijk maken”. Dankzij een motie van Mostert wordt nu onderzocht hoe dat veilig kan gebeuren. Mostert: “Vergunnen van thuiswerken vraagt politiek durf, daadkracht en doorzettingsvermogen”