D66 en Hart voor Den Haag: adopteer een Oekraïense stad en help met de wederopbouw

Beeld: Alice Kotlyarenko

De Haagse gemeenteraad heeft op donderdag een besluit genomen om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw in de Oekraïne. Het initiatief van de raadsleden Constant Martini (Hart voor Den Haag) en Andrew van Esch (D66) werd breed gedragen. “Zet de kracht van Haagse ondernemers in om Oekraïense stad te helpen met de herstart”

“Wanneer de situatie in de Oekraïne gestabiliseerd is en duizenden Oekraïners willen terugkeren naar hun moederland moet er wel een plek zijn om naar terug te keren. Een plek om te wonen, te leven en om je boterham te verdienen,” aldus Martini. Van Esch: Als gemeente kunnen we niet helpen met de oorlog. We kunnen wel helpen met de wederopbouw door de kracht van onze ondernemers en inwoners in te zetten.

“Als stad kunnen we niet helpen met de oorlog. We kunnen wel helpen met de wederopbouw”

Andrew van Esch

Haagse bedrijfsleven betrekken

Met het Haagse bedrijfsleven wordt de inzet om bedrijvigheid in een nog te kiezen Oekraïense gemeente te starten. Martini en Van Esch: “We denken dan vooral aan jonge innovatieve en toekomst gerichte bedrijven die zich inzetten voor moderne werkgelegenheid. Uiteraard kan daarbij gekeken worden hoe het Haagse bedrijfsleven daarbij zelf versterkt kan worden.”

Wederopbouw

Martini en Van Esch waren geïnspireerd door de Marshallhulp die in de jaren ‘50 Nederland er weer bovenop heeft geholpen. Het past volgens hen ook bij het imago van de Internationale Stad van Vrede en Recht. Beide raadsleden benadrukken dat het een wederopbouwcommissie is en dus geen stedenband zoals vroeger. “Het is de bedoeling dat we concreet gaan samenwerken” aldus Martini. Van Esch: “Na jaren van oorlog was die hulp het wonder waardoor Nederland er weer bovenop is gekomen. Straks is de beurt aan ons. Laten we de kracht van onze Haagse economie gebruiken om Oekraïne te helpen”.