D66 Den Haag: géén discriminatie tegen mannelijke asielzoekers

Marije Mostert - Beeld: Martijn Beekman

Het vinden van voldoende plekken voor asielzoekers blijft een grote uitdaging, maar voor één groep wordt het door veel gemeenten actief onmogelijk gemaakt om opgevangen te worden: alleenstaande mannen. Dat is onacceptabel volgens D66-raadslid Marije Mostert: “In de stad van Vrede en Recht mogen we ons asielbeleid niet baseren op seksisme en mogen we niet discrimineren tegen singles”. 

Vrouwen wel, mannen niet

Alleenstaande mannelijke asielzoekers zijn in veel gemeenten niet welkom, terwijl vrouwelijke of getrouwde asielzoekers dat wel zijn. De angst zorgt ervoor dat deze mensen veel langer in AZC’s blijven vastzitten zonder goed zicht op een redelijke verblijfplaats.

Dit is seksisme

“Laten we het beestje bij zijn naampje noemen, dit is seksisme en in strijd met artikel 1 van onze grondwet”, zegt raadslid Marije Mostert (D66). “Er is een beeld dat single mannen massaal voor problemen zorgen, maar dat is niet meer dan een seksistisch stereotype waar we geen bewijs voor hebben. Deze mannen zijn ook mensen. Ze zijn niet zonder reden naar Nederland gevlucht. Sommige van hen zijn bijvoorbeeld homo en moeten in hun thuisland moeten vrezen voor hun leven. Ze hopen hier een vrij, veilig en rechtvaardig land aan te treffen, maar vervolgens worden ze gediscrimineerd op basis van hun geslacht. Ik kan dat niet uitleggen”.

De Stad van Vrede en Recht helpt mensen

Mostert heeft aan het stadsbestuur gevraagd of alleenstaande mannen, zoals in veel gemeenten, ook in Den Haag worden geweigerd en of er andere kenmerken zijn waarop asielzoekers worden gediscrimineerd. Mostert: “Dat het soms lastig is een goede plek te vinden snap ik nog. Maar je mag mensen niet uitsluiten op basis van hun geslacht of relatiestatus. Als stad van Vrede en Recht helpen we mensen, respecteren we de grondwet en discrimineren we niet tegen mannen of singles”.