D66 blij met verplaatsing coffeeshop uit Weimarstraat – “Op naar de volgende”

Beeld: Martijn Beekman

Na jaren en jaren van protesten en klachten van bewoners is het eindelijk zover. De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met de verplaatsing van een coffeeshop uit de Weimarstraat. “Dit is goed nieuws voor al die duizenden inwoners van de Weimarstraat”, zegt Marije Mostert. “Maar we zijn nog niet klaar. Op naar de volgende!”

Gebrek aan moed
Hoewel de gemeenteraad jaren eerder al positief was over het idee om een coffeeshop uit de Weimarstraat te verplaatsen, was er nooit beweging. Elke voorgestelde locatie werd uiteindelijk toch weer afgekeurd. Het ontbrak aan politieke moed bij partijen om een coffeeshop te plaatsen waar er nog niet één was, terwijl er in de Weimarstraat alleen al vijf zitten.

Overconcentratie in de Weimar
D66 wilde al vanaf dag één een gezonde spreiding van shops door de stad. “één coffeeshop is geen probleem. 5 coffeeshops in één straat midden in een woonwijk wel.” En doordat er in de omliggende wijken, stadsdelen en gemeenten géén shops te vinden waren, moest iedereen wel naar die ene winkelstraat in een woonwijk voor zijn wiet. “Door een overconcentratie aan coffeeshops is de Weimarstraat sinds jaar en dag de MC Wietdrive van de regio. Racende auto’s, zwerfafval en dubbelgeparkeerde auto met ronken motoren. Dag in dag uit en dat 20 jaar lang.”

Verplaatsing is goede stap
Daarom is D66 blij dat er nu eindelijk een shop verplaatst wordt naar een parkeerplaats aan de rand van de stad. “Dit is goed nieuws voor al die duizenden inwoners van de Weimarstraat en de Regentesse- en Valkenboskwartier. En bovendien ook voor al die mensen die nu niet de halve stad door hoeven om een jointje te halen”. Maar voor Mostert is dit nog maar de eerste stap en is nu het Zeeheldenkwartier aan de beurt om een coffeeshop minder te krijgen. “Zelfs na de verplaatsing zitten er nog steeds veel te veel coffeeshops midden in woonwijken in dit deel van de stad. Dus op naar de volgende!”