Kans om stap te zetten in de wooncrisis

De wooncrisis is een groot politiek probleem. Vandaag werden we weer geconfronteerd met het nieuws dat overbieden opnieuw de norm is geworden. Steeds meer van onze inwoners zitten vast in hun huis, moeten noodgedwongen verhuizen naar een andere gemeente of komen überhaupt niet aan een woning. Voor onze jongeren is dat het grootste probleem; zij wonen vaak erg lang bij hun ouders of worden gedwongen gigantische huren te betalen. En er zijn veel ouderen die graag kleiner willen gaan wonen waardoor er nieuwe woningen beschikbaar komen voor gezinnen.

Gebied van de Spoorzone Beeld: Gemeente De Bilt

Optimaal benutten

Daarom wil D66 de spoorzone optimaal benutten om te bouwen voor onze inwoners. Met appartementen voor iedere portemonnee, een gezonde mix van huur en koop, pal bij het station en dicht bij de voorzieningen van het centrum. Dat is zowel ideaal voor jonge starters als voor ouderen die op zoek zijn naar een toegankelijke, bereikbare en comfortabele plek om van hun pensioen te genieten.

Biltse parel

Het is goed nieuws dat het financieel mogelijk is om het verouderde bedrijventerrein wat er nu ligt, tot een echte Biltse parel te maken. Om dat voor elkaar te krijgen gaat D66 voor kwaliteit met mooie architectuur, duurzame bouw en mooie groene buitenruimte gericht op ontmoeten. Ook is gebleken uit onderzoek dat de ontwikkeling past qua verkeer, dat onze wijken ook na deze ontwikkeling goed bereikbaar blijven. Maar dit alles betekent niet dat deze ontwikkeling zonder uitdagingen is. Een aantal inwoners om de spoorzone heen heeft hun zorgen uitgesproken over woningaantallen, verkeersdruk en verkeersveiligheid. Daar luisteren wij naar.

Langjarige betrokkenheid

Wij zitten niet in de politiek om het onderste uit de kan te halen. De realisatie van dit project vereist langjarige inzet en betrokkenheid van de politiek, en zal over meerdere verkiezingen heen gaan. Wij zoeken dan ook naar consensus en politiek draagvlak, zodat we ook snel kunnen bouwen.

Partijen bij elkaar brengen

Daarom nemen wij het initiatief om de partijen bij elkaar te brengen met een amendement. We stellen voor om het woningaantal te maximeren op 750 woningen in plaats van het genoemde maximum van 1000. Voor veel partijen is een variant van 850-1000 woningen namelijk te veel. Vanwege de zorgen om geparkeerde auto’s in de omliggende wijken zijn we bereid meer parkeerplaatsen aan te leggen. De parkeernorm hoeft niet naar 0,5, maar kan ook op gemiddeld 0,8 of 0,9 worden gesteld. Ten slotte belasten we de ontwikkellocatie niet met een nieuw gemeentehuis. 

Niet onderhandelbaar

Wat voor ons niet onderhandelbaar is, is de gevarieerde samenstelling van de wijk, verkeersveiligheid en gezonde gemeentelijke financiën. De behoefte aan betaalbare woningen is enorm, en dure huizen hebben we in De Bilt genoeg. Maar we zien deze ontwikkeling vooral zien als een kans, om een verouderde werkomgeving te transformeren naar een vernieuwende wijk met uitstraling. Dudok was de grote vernieuwer van zijn tijd. Ook nu zetten wij in op een wijk die de tand des tijds niet alleen doorstaat, maar vele generaties later nog inspireert. 

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.