Winstwaarschuwing

Halverwege deze raadsperiode is een goed moment voor een korte reflectie op wat deze raad heeft bereikt en wat nog kan gaan komen.

Wonen staat boven op de lijst van prioriteiten van D66 en hier hebben wij, in samenwerking met alle fracties in de raad, grote stappen gezet richting het bouwen van de woningen die wij hier zo hard nodig hebben. Kersenweide is daar het grote voorbeeld van maar ook de flexwoningen die nu geplaatst worden voor het gemeentehuis en een opvanglocatie bij het station in Bunnik. Allemaal projecten waar de raad goede discussies over heeft gevoerd onderling en met onze inwoners.

Om de input van inwoners te versterken werken wij sinds kort met een nieuw vergadermodel met informatieavonden waarbij op een laagdrempelige, informele manier inbreng vanuit de Bunnikse samenleving kan worden opgehaald: sportclubs, verenigingen, energie coaches, ondernemers en individuen doen mee. Hiermee verkleinen wij de afstand en persoonlijk vind ik het een verrijking van het raadswerk om zo in gesprek te gaan.

Vooruitkijkend, zijn er ambities genoeg voor de komende tijd o.a. op het gebied van de energietransitie en infra (zowel boven als onder de grond). Denk aan veilige fietspaden en oversteekplaatsen en rioolvervanging.

De gemeente dreigt echter geld tekort te komen, voornamelijk door toedoen van het Rijk. Hier voelen wij al de eerste voortekenen van. Bijvoorbeeld jaar in en jaar uit, een tekort in de bijdrage van de rijksoverheid in de kosten die wij maken voor jeugdzorg hakt in op onze reserves. Verder, in 2026, dreigt een steile daling in het geld dat uit het gemeentefonds komt, voor alle gemeenten, inclusief Bunnik.

Hier houden wij nu al rekening mee door besparingen waar mogelijk te identificeren. Echte oplossingen moeten vanuit Den Haag komen maar de effecten dalen hier neer. Wat te denken van uitstel van het invullen van vacatures op het gemeentehuis, of niet kunnen inspringen op acute noodsituaties zoals de scherp stijgende energiekosten, of kleine ingrepen als het weghalen van een speeltoestel om onderhoudskosten te besparen?

Al deze (in)acties tellen op en zullen de gemeente soms voor dilemma’s plaatsen. Aan ons de uitdaging om door te werken aan onze doelen binnen gezonde financiële marges.

Bunnik scoort hoog als aantrekkelijke woonlocatie. De rest van deze raadsperiode streven wij ernaar om dat, met jullie, zo te houden.
 
Ralph Hallo,
raadslid D66

Bunniks Nieuws ’t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 6 maart 2024, geschreven door D66 raadslid Ralph Hallo.