D66 in de raadsvergadering van 11 april

De raadsvergadering van 11 april was kort en veelzijdig.

Bouw

Na de gebruikelijke afwikkeling van de mededelingen en ingekomen stukken, was het tijd debat en besluitvorming over bouwen van een extra woning op een perceel aan de Achterdijk 26. Het verzoek leek aanvankelijk volgens iedereen een prima plan, met als meerwaarde voor de samenleving een verbetering van de landschappelijke inrichting. Maar tijdens de politieke bespreking 4 april ontstond onduidelijkheid. Er bleek geen zienswijze, maar wel een zorg bij van de aangrenzende agrariër over of zijn bedrijfsvoering geen hinder gaat ondervinden van deze nieuwe woning. Dit gecombineerd met onduidelijkheid over onderliggende documentatie en het tussentijds verschuiven van de woning, zorgde voor discussie en een debat.

Vanuit D66 is Klaas Maijer diep in de rapporten van de ODRU gedoken en wist op te halen dat onze omgevingsdienst geen noemenswaardig probleem ziet voor de agrarische bedrijfsvoering en de beoogde plek voor de nieuwe woning. Op deze mening van experts moeten we kunnen vertrouwen, en daarmee wat ons betreft een akkoord op het voorstel. Dat gold ook voor de andere fracties, behalve voor fractie Visser.

Beeld

Ook hamerpunten zijn soms toch vermeldingswaardig. Bijvoorbeeld het verstrekken van een krediet voor het herstel en herplaatsen van de beelden van Jits Bakker en Theo van de Vathorst in de Kromme Rijn wijk Bunnik. Het heeft wat jaartjes geduurd, maar met de nodige trekkracht uit de samenleving en ondersteuning van de gemeente is het wel gelukt om herplaatsing nu echt mogelijk te maken. Overigens niet dankzij het CDA. Zij vonden het beter om nog niet te beslissen over deze naar hun zeggen ‘sympathieke maar minder noodzakelijke’ uitgave. Met financieel zwaar weer op komst, stellen zij de beslissing over het krediet van 15.000 euro liever uit naar de begrotingsbehandeling eind dit jaar. Gelukkig werd die mening niet gedeeld door alle andere fracties. Voor dit soort uitgaven heeft de gemeente al geld opzij gezet. En uitstel doet de kosten alleen maar toenemen.

Per wanneer de beelden weer op hun nieuwe plek staan, dat is nu nog niet te zeggen. Voorlopig is het een mooi vooruitzicht.

Tot slot

Tot slot sloten we af met vier mondelinge vragen over het vlotten van de dorpsvisie voor en door Werkhoven (CDA), de bestemming van het oude zwembad en handhaving daarvan (P21), herplantingsplicht die is opgelegd voor de gekapte populieren aan de Kromme Rijn en de handhaving daarvan (fractie Visser), en de lessen die de gemeente heeft opgedaan met het participatietraject rondom de mobiliteitsvisie en de Traverse Bunnik (P21). Hier lees je meer over onderwerpen en bijeenkomsten van de raad.