Partijdige kieswijzer: D66 en P21
Net als D66 is P21 een groene partij. In Bunnik hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Op het gebied van klimaat liggen de standpunten en ambities van D66 en P21 dicht bij elkaar. Toch zijn er verschillen.
Energie
D66 en P21 willen beiden het energieverbruik in onze gemeente flink terugdringen. Bijvoorbeeld door bedrijven en bewoners te stimuleren om duurzame energie op te wekken. Ook willen we inzetten op het groen opwekken van elektriciteit via zonne-energie.
D66 spreekt zich uit tegen het plaatsen van windmolens in de komende 4 jaar. P21 wil 4 windturbines plaatsen in onze gemeente, bijvoorbeeld langs de A12.
Groene dorpen
D66 en P21 willen beiden de dorpen flink vergroenen. Dat is goed voor het klimaat, maar zorgt ook voor mooiere dorpen. We zijn allebei voorstander van het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte, zodat we bewapend zijn tegen hitte, droogte, én wateroverlast.
Betaalbaar wonen
D66 en P21 vinden het beiden heel belangrijk dat je betaalbaar kan wonen in onze gemeente. D66 zet vooral in op 50% woningen voor mensen met een modaal inkomen. P21 wil kiest voor iets meer sociale huurwoningen (30%) en iets minder huur en koop voor het middensegment (40%).
Leefbaarheid en type woningen
D66 en P21 willen een diverser woningaanbod. Meer appartementen, meer woningen voor starters. Zo worden onze dorpen diverser, en dat is goed voor de leefbaarheid en het in stand houden van voorzieningen.
Aantal nieuwe woningen
D66 bekent kleur: maximaal 5.000 nieuwe woningen tot 2040. P21 spreekt zich niet uit over het aantal woningen. Kleur bekennen vinden we belangrijk, want we moeten snel een volgende stap zetten om iedereen een betaalbare woning te kunnen bieden.
Ruimte maken voor ondernemers
D66 wil ruimte maken voor ondernemers, onder andere door een groen bedrijvenpark te realiseren tegen de A12. P21 maakt in haar verkiezingsprogramma géén ruimte voor nieuwe bedrijfslocaties.
Betekenisvol meedoen
D66 en P21 willen dat de gemeente iedereen die kan werken begeleidt naar werk. D66 en P21 willen een samenleving waarin iedereen meedoet. D66 is preciezer: beschut werk, betekenisvol vrijwilligerswerk voor een sport- of cultuurvereniging of dagbesteding kunnen ook goede oplossingen zijn.
Niemand laten vallen
D66 en P21 willen beiden dat de gemeente zich goed organiseert om mensen te ondersteunen als ze hulp nodig hebben. Dat kan komen door schulden, gezondheidsproblemen, werkloosheid, of andere uitdagingen. De gemeente mag niemand laten vallen.
Verkeersveiligheid
D66 en P21 willen de verkeersveiligheid verbeteren, vooral voor voetgangers en fietsers. P21 kiest er voor om autoverkeer te weren. D66 kiest er voor om fietsen en lopen aantrekkelijker te maken.
Verplaatsen van de N229
Door de bouw van woningen in Houten, Wijk bij Duurstede en Odijk zal het verkeer op de N229 alleen maar drukker worden. D66 stelt voor de N229 te verplaatsen naar het westen, en aansluiting te zoeken bij de oprit van de A12 bij de Limesbaan. Dat zorgt er voor dat Kersenweide echt onderdeel kan worden van Odijk, en maakt Odijk een stuk veiliger. P21 heeft dit niet opgenomen in haar programma.
Kansen voor iedereen
D66 en P21 willen allebei onderwijsachterstanden voorkomen en kinderen optimale kansen bieden in Bunnik, Odijk en Werkhoven.
Huisvesting van scholen
De gemeente heeft een wettelijke verantwoordelijkheid voor de huisvesting van scholen. D66 wil actief handelen door schoolgebouwen te verduurzamen. Ook willen we een integraal kindcentrum (van 0 tot 12 jaar) realiseren. P21 noemt de huisvesting van scholen niet in haar programma.
D66 vindt cultuurverenigingen belangrijk voor de ontplooiing van bewoners van onze gemeente. Concreet wil D66 dat de gemeente nieuwe initiatieven ondersteunt, bijvoorbeeld met betaalbare huisvesting, totdat een initiatief zichzelf kan redden. P21 wil initiatieven begeleiden naar passende huisvesting.
Sport
D66 en P21 willen beiden het sportaanbod behouden en waar mogelijk versterken. D66 doet daar concrete voorstellen voor, zoals lagere tarieven voor sportaccommodaties, meer sportaanbod in de openbare ruimte en het realiseren van padelbanen. P21 doet geen concrete voorstellen in haar verkiezingsprogramma.
Sterke gemeenteraad
Gemeenteraadsleden hebben het nu te druk. Om het gemeentebestuur goed te kunnen controleren en betere besluiten te kunnen nemen, is meer ondersteuning nodig. Gelukkig steunt P21 die keuze. Dat is goed voor iedereen.
Invloed van bewoners
D66 wil dat bewoners beter worden gehoord, en serieus worden genomen bij het maken van nieuwe plannen of beleidskeuzes. P21 vindt dat ook. Samen pleiten de twee partijen voor nieuwe vormen van bewonerparticipatie en het omarmen van bewonerinitiatieven.
D66 en P21 zitten op dit thema op één lijn. Beide partijen willen inzetten op de kracht van bewoners, maar erkennen ook dat je gezondheidssituatie niet altijd een keuze is. Ouderen, mantelzorgers en mensen met gezondheidsproblemen moeten altijd bij de gemeente terecht kunnen voor passende hulp.
Vrij zijn
D66 is een sociaal-liberale partij. D66 vindt vrijheid een heel belangrijk thema, en zoekt naar de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. P21 focust zich vooral op de verantwoordelijkheid van de gemeente, waar D66 ook kijkt naar hoe de gemeente mensen vrij kan laten en de gemeente de regie over je eigen leven zo veel mogelijk bij jou laat. Dat kan in de praktijk leiden tot andere keuzes.
Jezelf kunnen zijn
D66 wil dat je jezelf kunt zijn in onze gemeente. Iedereen is anders. In onze gemeente is er ruimte voor LHBTI+-personen en bewoners van elke geloofs- of levensovertuiging en etniciteit. Iedereen moet zich veilig voelen in onze gemeente (bijvoorbeeld op het station, of ‘s avonds op straat). P21 besteedt in haar verkiezingsprogramma géén aandacht aan dit thema.
Criminaliteit en ondermijning
D66 zet flink in op het voorkomen van criminaliteit en ondermijning. Ook in onze gemeente is dat een belangrijk thema. P21 neemt in haar verkiezingsprogramma geen standpunt in met betrekking tot criminaliteit en ondermijning. Zonde!
Meedoen met D66

Help een handje mee! We kunnen altijd hulp gebruiken. Help ons om van de gemeente een nóg mooiere plek te maken.
Meld je aan, of neem contact met ons op. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de inzet van D66 in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Of als je wil weten wat jij lokaal kan betekenen.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en CDA
Het CDA is een conservatieve partij met christelijke wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Er zijn duidelijke verschillen tussen D66 en het CDA. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Bouw van betaalbare woningen
Het CDA verzet zich in Bunnik regelmatig tegen nieuwe woningbouwprojecten, ondanks dat er goed rekening wordt gehouden met omwonenden en het landschap. D66 wil wél vooruit: meer betaalbare woningen is goed voor iedereen.
CDA spreekt zich uit voor het bouwen van slechts 1.800 woningen. D66 vindt dat te weinig om een echte oplossing te bieden voor de woningnood onder jongeren/starters. Bovendien vinden we dat onvoldoende om de leefbaarheid en de voorzieningen op lange termijn in stand te kunnen houden. D66 kiest voor maximaal 5.000 woningen, voor jongeren/starters en voor ouderen.
Diversiteit en doorstroming woningen
Zowel het CDA als D66 willen meer verschillende woningen bouwen, zodat iedereen een passende woning kan vinden en de doorstroming tussen kleine, middelgrote en grote woningen weer op gang komt.
Groene dorpen
D66 en CDA erkennen beiden het belang van een groene openbare ruimte, om de effecten van klimaatverandering te beheersen en om de uitstraling van onze dorpen te verbeteren. Biodiversiteit is daarbij belangrijk. D66 doet al concrete voorstellen, zoals het vergroenen van De Meent in Odijk.
Energie
D66 steunt het goede voorstel van het CDA om zonnelinten langs de hoofdwegen en spoorwegen aan te leggen. Daarnaast hebben beide partijen meer overlappende standpunten: ondersteuning van lokale verduurzamingsinitiatieven, flink inzetten op energiebesparing en de komende raadsperiode geen windmolens.
Ruimte voor ondernemers
CDA en D66 willen beiden een nieuw bedrijventerrein aanleggen naast de A12. Dat is goed voor ondernemers in onze dorpen. D66 wil dat het een groen parklandschap wordt, zodat we het groene karakter van de gemeente behouden.
Verkeersveiligheid
D66 en CDA zetten zich beiden in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. CDA zet vooral in op het vertragen van autoverkeer, waar D66 juist échte oplossingen wil, met het verleggen van de N229 en veilige doorfietsroutes tussen Bunnik/Odijk/Werkhoven en Houten/Zeist.
Inzet op fietsers en voetgangers
D66 kiest voor voorrang voor fietsers en voetgangers bij wijkvernieuwing of de aanleg van nieuwe wijken. Zo maken we lopen en fietsen aantrekkelijker. Dat is gezond en veiliger. CDA maakt die keuze niet.
Openbaar vervoer
D66 pleit voor elke 10 minuten een sprinter op station Bunnik, zodat bewoners van Bunnik en Odijk snel naar Utrecht, Driebergen, Ede of Arnhem kunnen. CDA niet. D66 wil daarnaast meer lijnbussen voor een goede bereikbaarheid van onze dorpen. CDA heeft dit niet in zijn programma opgenomen.
Moderne en energieneutrale schoolgebouwen
D66 en CDA willen beiden een plan maken voor de benodigde onderwijscapaciteit de komende jaren, bijvoorbeeld vanwege de bouw van nieuwe woningen. D66 legt de lat nog hoger: we willen niet alleen voldoende aanbod, maar ook de schoolgebouwen energieneutraal maken.
D66 en CDA vinden het sport- en cultuurleven belangrijk. Tegelijkertijd doet D66 concrete voorstellen die het voortbestaan van het rijke sport- en cultuurleven in onze dorpen in stand houdt, zoals het laag houden of verlagen van de huurtarieven van accommodaties, en het ondersteunen van nieuwe initiatieven. CDA zet vooral in op behoud van de huidige voorzieningen, waar D66 denkt dat nieuw aanbod juist kansen biedt om een breder publiek aan het bewegen te krijgen of deel te nemen aan culturele activiteiten.
Inspraak van bewoners
CDA heeft heel beperkt aandacht besteed aan het verbeteren van inspraak- en participatiemogelijkheden voor bewoners. D66 vindt dit een zeer belangrijk thema, en doet concrete voorstellen (bijvoorbeeld experimenteren met nieuwe participatievormen, meer inspraakmogelijkheden bij de gemeenteraad en een begrijpelijkere agenda van de gemeenteraad). Een politiek die in verbinding staat met bewoners is voor D66 van groot belang, net als een gemeente die bewoners serieus neemt, en goede initiatieven omarmt. D66 wil daar de komende periode flinke verbeteringen doorvoeren, zodat bewoners gehoord worden.
Sterke gemeenteraad
Gemeenteraadsleden hebben het nu te druk. Om het gemeentebestuur goed te kunnen controleren en betere besluiten te kunnen nemen, is meer ondersteuning nodig. CDA kiest daar niet voor. Dat vindt D66 jammer.
Zelfstandigheid gemeente
D66 Bunnik en het CDA nemen beiden geen standpunt in over zelfstandigheid van de gemeente. Beide partijen willen dat inwoners het beste worden geholpen en ondersteund.
Representatieve overheid
D66 en het CDA pleiten beiden voor een diverse gemeentelijke organisatie, zodat de belangen van alle bewoners beter gewaarborgd worden, en de gemeente het goede voorbeeld geeft voor bedrijven en organisaties in onze gemeente.
CDA en D66 delen dat de gemeente voor je klaar moet staan als het nodig is. Bijvoorbeeld als je (nog) geen werk hebt, in de schulden zit, of als je zorg nodig hebt.
D66 vindt het echter ook belangrijk dat je vrij bent: de gemeente moet niet te snel ingrijpen en je ook weer met rust laten als je op eigen benen kan staan. Daarnaast wil D66 ook vertrouwen op de eigen kracht van mensen. De gemeente moet niet alleen kijken waar mensen hulp nodig hebben, maar ook naar wat mensen wél zelf kunnen. Bewoners moeten uiteindelijk op eigen benen kunnen staan en hun leven zelf kunnen inrichten, aldus D66.
Vrij zijn
D66 is een sociaal-liberale partij. D66 vindt vrijheid een heel belangrijk thema, en zoekt naar de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. CDA focust zich vooral op de verantwoordelijkheid van de gemeente, waar D66 ook kijkt naar hoe de gemeente mensen vrij kan laten en de gemeente de regie over je eigen leven zo veel mogelijk bij jou laat. Dat kan in de praktijk leiden tot andere keuzes.
Gelijke kansen
D66 wil gelijke kansen en een goede start voor kinderen stimuleren, door het maken van een integraal kindcentrum voor kinderen en bij alle gemeentelijke beleidskeuzes af te wegen of het bijdraagt aan kansen voor iedereen. CDA neemt geen standpunt in op dit thema.
Criminaliteit en ondermijning
D66 zet het tegengaan van ondermijning op de kaart. Deze vorm van onzichtbare criminaliteit willen we buiten onze gemeente houden. Daarnaast is D66 ook voorstander van het tegengaan van zichtbare criminaliteit, met wijkagenten en het verbeteren van digitale vaardigheden van bewoners. Het CDA zet alleen in op zichtbare criminaliteit, niet op ondermijning. Zonde!
Meedoen met D66

Help een handje mee! We kunnen altijd hulp gebruiken. Help ons om van de gemeente een nóg mooiere plek te maken.
Meld je aan, of neem contact met ons op. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de inzet van D66 in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Of als je wil weten wat jij lokaal kan betekenen.
Of start een nieuwe vergelijking
Partijdige kieswijzer: D66 en VVD
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. VVD kiest voor een kleine overheid. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 en VVD zijn het eens dat er ongeveer 5.000 extra woningen gebouwd moeten worden in onze gemeente. Beide partijen willen dat iedereen een woning kan vinden. Beide partijen hebben aandacht voor huur en koop voor mensen met een modaal inkomen: de nadruk ligt op woningen bouwen die voor meer mensen betaalbaar zijn. D66 wil de woningen ook betaalbaar houden ná de bouw en daarvoor alle mogelijk middelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een zelfwoonplicht.
Beide partijen willen voor verschillende doelgroepen bouwen en vinden het een goed idee bedrijfspanden die niet meer gebruikt worden om te bouwen tot woonruimte.
Een verschil is dat D66 werk wil maken van groene wijken. Het uitgangspunt bij nieuwbouw wordt groen en onverhard, in plaats van eerst denken aan tegels en asfalt en daarna aan waar nog groen past. Nieuwe woonwijken wil D66 klimaat adaptief inrichten zodat we beter bestand zijn tegen hitte en droogte of juist wateroverlast. Ook wil D66 sturen op duurzame bouw. Beide partijen willen de bestaande dorpskernen groener maken.
De VVD wil voorrang voor Bunnikse inwoners bij de toewijzing van woningen van sociale huurwoningen, zodat inwoners die hier vandaan komen hier kunnen blijven wonen. D66 wil hierover geen speciale afspraken maken, omdat er ook veel woningzoekenden zijn in omliggende dorpen en steden. Als wij voorrang geven aan eigen inwoners, zullen andere gemeenten dat ook gaan doen. Dat helpt niemand (denk bijvoorbeeld aan een situatie dat je gaat studeren in Utrecht, maar daarna niet meer terug kan naar Bunnik).
Ook wil de VVD de voorrang voor statushouders te laten vervallen. D66 gelooft daar niet in: de opvang van statushouders is landelijk afgesproken, daar gaat de lokale politiek niet over. Bovendien hebben statushouders recht om in Nederland te blijven, en helpt een passende woning om sneller te integreren.
Klimaat
D66 ziet een klimaatcrisis, die vraagt om scherpe maatregelen met impact. De VVD geeft aan vooral te willen kijken naar een haalbaar en realistisch beleid. D66 vindt dat te traag.
Beide partijen willen de dorpskernen vergroenen en hechten waarde aan het groene buitengebied. Ook willen beiden hierbij bewoners stimuleren die initiatieven op dit vlak ontplooien. D66 voegt hieraan toe dat de gemeente moet werken aan klimaatadaptieve dorpen waar ook de biodiversiteit een impuls krijgt: zowel in bestaande gebieden als nieuwbouwwijken. Hiervoor noemt D66 in haar verkiezingsprogramma diverse initiatieven.
Energietransitie
Zowel de VVD als D66 vinden het besparen én duurzaam opwekken van energie erg belangrijk. D66 wil grote stappen maken, de VVD tempert de snelheid door te focussen op realisme.
Beide partijen willen initiatieven van bewoners en ondernemers ondersteunen. D66 wil dit bijvoorbeeld doen met subsidies, advies voor bewoners en ondernemers en een revolverend fonds. Ook vertaalt D66 de ideeën naar spelregels voor nieuwbouwwijken en initiatieven om autogebruik te verminderen. De VVD wil de samenwerking met de markt en andere overheden zoeken en bijvoorbeeld het aanvragen van laadpalen vereenvoudigen.
Zowel de VVD als D66 zijn geen voorstander van windturbines bij onze dorpen.
Gemeente en financiën
Beide partijen willen een solide financieel beleid voeren, maar leggen dit anders uit. D66 wil waken voor het verhogen van belastingen en deze niet verder laten stijgen dan met de inflatie. De partij wil ook pal te blijven staan voor onze voorzieningen: alleen als die onder druk komen te staan kunnen we afwijken van de lijn en meer belasting heffen. De VVD wil de komende tijd besparen en belastingen niet verhogen, ook al gaat dat ten koste van voorzieningen.
D66 wil een samenleving waarin iedereen meedoet. Via werk, in de buurt of bij een vereniging. Maar het kan ook even tegenzitten, dan laten we niemand vallen. De menselijke maat en vertrouwen in de mens en in de overheid zijn belangrijke uitgangspunten. School, sport en cultuur moeten toegankelijk blijven voor mensen met een smalle portemonnee. D66 wil dat mensen die (tijdelijk) niet werken, de kans krijgen om een zinvolle dagbesteding te vinden. Mensen kunnen vrijwilligerswerk doen, een stageplek vinden, of beschut werk doen. We kijken naar wat iemand wél kan: voor zingeving en ook voor het opbouwen van een werkritme. De VVD legt meedoen op een andere manier uit, en benadrukt dat mensen in de bijstand solliciteren of een tegenprestatie te leveren. D66 wil dat niet, omdat mensen in de bijstand al genoeg op hun bordje hebben. D66 ziet meer heil in het stimuleren van vrijwilligerswerk, betaald werk of dagbesteding. Ook benadrukt de VVD dat uitkeringsgerechtigden die onvoldoende ingeburgerd zijn, als tegenprestatie op onderdelen gevraagd worden te werken aan inburgering en integratie. Wat betreft mensen met een smalle beurs spreekt de VVD in haar programma over steun aan kinderen om te kunnen sporten als de ouders dat niet kunnen betalen.
De VVD voegt specifiek voor lokale ondernemers toe dat zij hen ruimte willen geven. Door minder regels stimuleert de gemeente een gezonde lokale economie en meer banen. D66 vindt dat ondernemers vooral worden geholpen met voldoende fysieke ruimte om een onderneming te starten of uit te breiden. Regelgeving is vooral een landelijk vraagstuk, en kan niet lokaal worden opgelost.
Beide partijen willen de fietsverbindingen van en naar de gemeente verbeteren. D66 wil milieuvriendelijker en gezondere manieren van reizen dan met de auto stimuleren. Bijvoorbeeld door de bus en trein vaker te laten rijden maar ook door in nieuwe wijken de voetganger en fietser voorop te stellen bij de inrichting. De VVD wil niet op sturen op hoe mensen reizen.
De N229 wordt wat betreft beiden verlegd. Daarbij wil de VVD met spoed een veilige oversteekmogelijkheid tussen Odijk en Odijk-West realiseren. D66 kan zich daar ook in vinden. D66 wil de maximumsnelheid bij de dorpen verlagen naar 50 km per uur. VVD spreekt daar niet over.
D66 wil actief werken aan optimale kansen voor iedereen door te investeren in ‘een leven lang leren’ voor kinderen, ouderen, mensen die zich willen omscholen en nieuwkomers, etcetera. D66 wil dat kinderen allemaal een goede start hebben door goede zorg, opvang, voorschool en bijvoorbeeld met een kindcentrum waar intensief samengewerkt wordt. De VVD heeft hiervoor geen specifieke plannen.
D66 wil meer geld uittrekken voor het jongerenwerk in de gemeente Bunnik. De VVD zegt hier niets over.
Lokale democratie en inspraak
D66 staat voor nieuw leiderschap en wil een toegankelijke lokale democratie. De gemeente moet bewoners serieus nemen en belangen van alle belanghebbenden transparant afwegen. Dat maakt het beleid van de gemeente beter, en vergroot de betrokkenheid van bewoners bij de grote keuzes die de komende tijd moet worden gemaakt. Keuzes die gemaakt worden moeten goed zijn voor de toekomst van mensen. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeenteraad kritisch kijkt naar voorstellen die het college van B en W doet, en waar nodig voorstellen aanpast of het gemeentebestuur ter verantwoording roept. We willen ook dat de gemeenteraad een sterkere, onafhankelijke rol heeft. De gemeenteraad moet niet afhankelijk zijn van de informatie van het college van B en W. Om hun werk goed te kunnen doen moet de werkdruk van raadsleden minder worden. De VVD heeft hierover niets opgenomen in haar verkiezingsprogramma.
Beide partijen zijn voor goede digitale dienstverlening en willen deze uitbreiden.
Ruimte voor initiatieven en verenigingen
D66 en de VVD geloven in de kracht van de samenleving en willen bewoners en ondernemers zoveel mogelijk ruimte te bieden voor initiatieven. Zo benutten we hun inzet, creativiteit en kwaliteiten optimaal als samenleving. D66 voegt toe dat de gemeente kan helpen door initiatieven huisvesting te bieden, zodat ze zeker in de opstartfase geholpen worden.
Voldoende beweging vinden beide partijen belangrijk. Zowel VVD als D66 willen het (buiten) bewegen stimuleren en faciliteiten daarvoor in de dorpen ontwikkelen. D66 wil hierin investeren en tarieven van sport- en cultuuraccommodaties omlaag brengen.
Aanbod van hulp en activiteiten
Bij D66 staat de mens centraal, in plaats van regels. Dat betekent dat we zorgen dat ruimte is in alle regelgeving voor maatwerk en bijzondere situaties. D66 wil een gevarieerd aanbod van hulp en activiteiten in ieder dorp: van jong tot oud. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat voorkomen beter is dan genezen: we zetten in op preventie, waar dat kan. Als bewoners toch zorg nodig hebben, moet die zorg direct beschikbaar zijn en toegankelijk. De gemeente communiceert in begrijpelijke taal en houdt haar beleid en haar regels zo eenvoudig mogelijk.
Niet problematiseren, maar oplossen
D66 wil niet problematiseren, maar oplossen. Bij opvoedingsvraagstukken bijvoorbeeld moeten ouders en jongeren voor raad en ondersteuning dicht bij huis terecht kunnen. D66 vindt dat goed omschreven moet worden wat onder jeugdzorg valt: niet elke hobbel in de ontwikkeling van een kind is meteen een groot probleem. We staan ouders bij, en vallen ze niet af door onnodige medische trajecten.
De VVD is minder expliciet over haar uitgangspunten en is het eens met het laatste punt over niet onnodig jeugdzorgtrajecten inzetten.
Centrum voor Elkaar
Ook over het belang van goede maatschappelijke voorzieningen en de waarde van het ‘centrum voor elkaar’ zijn beide partijen het eens.
Balans tussen veiligheid en vrijheid
De VVD en D66 vinden dat burgers en overheid samen moeten werken aan veiligheid. D66 vindt het belangrijk het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid te bewaken. Ook wil D66 zich maximaal inspannen voor een gemeente waarin iedereen zich veilig voelt, ongeacht afkomst, aandoening, uiterlijk, geloof of seksuele gerichtheid. D66 wil maatschappelijke spanningen tegengaan en ontmoetingen stimuleren. VVD besteed geen aandacht aan deze thema’s. Jammer!
Criminaliteit aanpakken
Wat betreft criminaliteit wil D66 inzetten op aanpakken en voorkomen, bijvoorbeeld bij jongeren die dreigen af te glijden. Maar ook bij ondermijning: criminele inmenging door de onderwereld in de bovenwereld. D66 wil de politiepost in het gemeentehuis behouden. De VVD heeft hierover niets opgenomen in haar programma. Zonde!
Meedoen met D66

Help een handje mee! We kunnen altijd hulp gebruiken. Help ons om van de gemeente een nóg mooiere plek te maken.
Meld je aan, of neem contact met ons op. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de inzet van D66 in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Of als je wil weten wat jij lokaal kan betekenen.
Of start een nieuwe vergelijking
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil