Raadspraat Klaas Maijer: aan de slag met je huis

Sinds kort ben ik met veel plezier (opnieuw) raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Bunnik. Sommigen denken dat politici van een andere wereld komen, maar volgens mij ben ik ook een doorsnee inwoner van onze gemeente.

Waar ik waarschijnlijk net zo mee worstel als veel dorpsgenoten is de vraag wat ik aan mijn woning kan doen om van het aardgas af te komen. Want er is al veel mogelijk, maar de situatie is voor iedereen anders en een makkelijk antwoord is er vaak niet.

Vorig jaar zijn we met z’n allen ruw wakker geschud door de enorme stijging van energieprijzen en nog steeds betalen we een stuk meer dan daarvoor. En de extreme weersomstandigheden van de afgelopen tijd is bij de meesten mensen duidelijk geworden dat de CO2 uitstoot echt teruggedrongen moet worden. Niet alleen voor onszelf, ook om voor onze kinderen een leefbare wereld na te laten. Niet alleen overheid, industrie en grote bedrijven staan aan de lat, wij allemaal moeten hieraan bijdragen. Ik ben me er zelf meer dan ooit van bewust dat het nu de hoogste tijd is om ook aan de slag te gaan.

De gemeente gaat inwoners helpen en neemt op wijkniveau initiatieven voor o.a. woningisolatie en alternatieven voor de gasgestookte Cv-ketel, zodat we in 2040 een klimaatneutrale gemeente zijn. Op die manier komen oplossingen letterlijk dichter bij huis. Voor de aanpak van mijn eigen huis kwam ik er eerst niet uit wat de slimste aanpak is, wat het oplevert voor mijn CO2 afdruk en hoe ik het kan betalen. Bij mijn eigen zoektocht heb ik ontdekt dat er tegenwoordig prima advies te krijgen is bij Jouw Huis Slimmer via de gemeentewebsite bunnik.nl en adviseurs van de Bunnikse energiecoöperatie ECB. Om de keuzestress te verminderen kan je met collectieve inkoop meedoen, voor vrijwel elke energiemaatregel is er subsidie en als dat niet toereikend is zijn er energieleningen mogelijk tegen heel gunstige voorwaarden bij het nationaal warmtefonds.

Succes met de aanpak van jouw huis!

Klaas Maijer
Raadslid D66