Contourennotitie Ruimtelijk Voorstel

Beeld: Kasper van de Langenberg

Vrijdag 10 november werd de Contourennotitie Ruimtelijk Voorstel besproken.

Positief kritisch

Dank voorzitter,
 
Voorzitter, D66 Brabant is positief kritisch over de Contouren Notitie.

De opgenomen ‘Brabantse Basis’ laat goed zien wat Brabant nu is en dat is het fundament voor onze ruimtelijke toekomst. Positief en essentieel vinden wij de gedegen lagenbenadering waarmee we water en bodem echt sturend moeten gaan maken. Daarnaast biedt het document een uitgebreid overzicht van de verschillende ruimteclaims in onze Provincie.

Gezondheid

Kritisch zijn wij met name op 3 punten. D66 Brabant wil dat onze ruimtelijke keuzes leiden tot een gezondere leefomgeving. Daarom vinden wij, in het verlengde van het advies van zowel Brabant Advies als de Provinciale Raad Gezondheid, dat gezondheid duidelijker in de CN naar voren moet komen.
 
Bent u bereid gezondheid in tekst en kaart te verwerken in de CN, met bijvoorbeeld een link met milieuaspecten?

Verstedelijking en mobiliteit

Ten tweede vinden wij als D66 Brabant dat we voor onze verstedelijking en woningbouw maximaal moeten inzetten op inbreiding in stad en ook dorp nabij bestaande infrastructuur en voorzieningen. Essentieel voor de Brabander is dat zowel de mobiliteit als ook het voorzieningenniveau meegroeit met de woningbouw.
 
Bent u bereid te kijken of de verknoping van verstedelijking en mobiliteit nog beter verbeeld kan worden in de CN eindkaart?
 

Focusgebieden

Ten derde hebben wij nog wat vragen bij de ‘Eindkaart Ruimtelijk Voorstel’ en de status en doorwerking van de focusgebieden. Inhoudelijk mist NOVEX stedelijk Brabant, terwijl NOVEX de Peel wel opgenomen is.

Waarom is dat? Bent u het met ons eens dat we onze verstedelijking met name op zandgronden moeten plaatsvinden? En dat we in lijn met onze verstedelijkingsstrategie en de uitgangspunten van NOVEX stedelijk Brabant daar maximaal op moeten inzetten?

Kunt u toelichten hoe de focusgebieden naar verwachting bij het ministerie landen. Wat bereiken we door de focusgebieden aan te bieden als ruimtelijk voorstel?

Daarnaast willen we dat in het kader van de communicatie de kaart goed geduid uitgelegd moet worden, zodat er in de samenleving of bij gemeenten niet een verkeerde discussie en interpretatie van de kaart ontstaat.