Is het allemaal slecht? Nee hoor, er staan zeker goede punten in, maar dat zijn punten die wij allemaal in ons verkiezingsprogramma staan hebben. Daar gaan wij elkaar zeker wel in vinden. Maar deze goede punten worden helaas teniet gedaan door het overduidelijke kiezersbedrog en het zichtbare gebrek aan visie in de rest van dit akkoord. Hierbij vallen de volgende zaken op:
Gedeeltelijke verdubbeling N34. Waar tijdens een debat in Drouwen alle partijen het eens waren om eerst te kijken wat het effect van de huidige aanpassingen zijn en de mogelijkheid tot aanpassing van rotonde Gieten te onderzoeken voordat er überhaupt nagedacht zou worden over een gedeeltelijk verdubbeling van de N34, blijken de coalitie partijen dit te zijn vergeten. Waar geen enkele inwonersgroep voorstander is van een dergelijke verdubbeling en er juist al veel weerstand is, wordt hier dus door de coalitie partijen niet naar geluisterd. Ook dit straalt niet bepaald het “samen denken & samen doen” uit.
Verhoging OZB. In de stemwijzer, maar ook in de samenvatting hiervan zoals gepubliceerd in de week in week van week 9 dit jaar geven PvdA, VVD, CDA en LBO aan dat de gemeente moet zorgen dat OZB gelijk blijft. Ik citeer hierbij:
– VVD: “De VVD vindt dat gemeentelijke belastingen geen sluitstuk van de begroting mogen zijn en gaat voor zo laag mogelijke belastingen”. Het is inderdaad geen sluitstuk, men begint er maar direct mee.
– CDA: “Het CDA vindt het belangrijk een financieel stabiele koers aan te houden. Hierdoor weten inwoners waar ze aan toe zijn.” Stabiel staat hierbij blijkbaar gelijk aan structureel verhogen.
– LBO: “Wij vinden dat belastingen niet mogen worden gebruikt om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen. Een lastenstijging voor inwoners moet tot een noodzakelijke worden beperkt.” LBO moet zich helemaal schamen, die roept bij elke behandeling van de begroting
dat de OZB niet omhoog mag en wat doen ze zodra ze het pluche voelen? Inderdaad verhogen. En dan nu zeggen we hebben geleerd van de afgelopen 4 jaren, jammer dat dit zo lang heeft moeten duren.. dat had een aantal moties gescheeld de afgelopen jaren tijdens de behandelingen van de begroting.
Wij begrijpen dus niet hoe deze coalitie zonder enige visie en financiële onderbouwing op voorhand al een verhoging gaat doorvoeren van de OZB. Sinds 2016 heeft Borger-Odoorn al de hoogste OZB tarief van Drenthe en staat zij in de top 10 van Nederland. In het akkoord staat vermeld dat deze verhoging gebruikt moet worden voor investeringen in onze gemeente, maar duidelijk is dat dit gebruikt moet gaan worden om de kosten van een extra halve wethouder te financieren. Deze vorm van kiezersbedrog is een uiting van arrogantie en disrespect richting de kiezers.
Kwijtscheldingsnorm van 120% naar 130%. In het akkoord staat het voorstel om de kwijtscheldingsnorm van 120% naar 130% te verhogen, eerst voor 1 jaar en daarna evalueren. Ik adviseer de coalitiepartijen de vele onderzoeken eens door te nemen over de effecten van de verhoging van 120% naar 130%. De effecten zijn voor de meeste huishoudtypes minimaal of zelfs negatief, en het risico op armoedeval neemt behoorlijk toe wanneer deze groep weer aan het werk gaat. Daarnaast zal het niet continueren van een dergelijke verhoging na 1 jaar ook negatieve gevolgen hebben, men is gewend aan een bepaald inkomen en dat vermindert weer. Dit voorstel lijkt sympathiek, maar gaat onnodige problemen opleveren. Men wil blijkbaar nog steeds niet inzien dat zonder structurele veranderingen geld alleen geen oplossing biedt.
Daarnaast missen wij ook een aantal zaken in dit akkoord, waaronder onderwerpen die tijdens de campagne nog regelmatig zijn behandeld.
– Windturbines. Behalve een opmerking dat er geen ruimte meer is voor windparken staat er niets over de huidige situatie omtrent het windpark. Waar LBO tijdens het RTV Drenthe debat nog een oproep deed om in actie te komen voor de belangen van de bewoners en om vooral niet achterover te leunen, lijkt het er nu op dat dit activisme is gesneuveld tijdens de onderhandelingen.
– Klimaat, natuur. Eén van de 4 wethouders heeft de portefeuille “Klimaatadaptatie en milieu”, maar in het hele akkoord staat geen enkele ambitie omtrent deze zaken.