14. Beverwijk in beweging

Sport is essentieel voor een goed functionerende samenleving. Naast dat sporten gezond is, heeft het ook een belangrijke sociale functie. Voor een goed sportklimaat is geld en ruimte nodig. Beiden zijn schaars. Goede sportvoorzieningen maken de gemeente Beverwijk aantrekkelijk. We zijn trots op het diverse sport- en beweegaanbod.

Beeld: D66 Beverwijk

Iedereen doet mee

Met sport kun je niet vroeg genoeg beginnen, daarom willen we de drempel voor kinderen en jongeren om te sporten zo laag mogelijk houden. Om ervoor te zorgen dat jongeren kunnen meedoen aan alle sporten blijven we aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit geeft kinderen en jongeren uit gezinnen waar weinig geld is, de mogelijkheid om wel te sporten of zich creatief te ontwikkelen.

Iedereen moet kunnen sporten, daarom spelen buurtsportcoaches een belangrijke rol en zijn zij de ogen en oren voor de sportbehoefte in de wijk. Naast sport voor ouderen ondersteunen en faciliteren we de G-Sporten; gehandicaptensporten. We werken hieraan samen met de gemeente Heemskerk en met Heliomare.

Sportpark Adrichem

Landgoed Adrichem wordt het ‘sportend hart van Beverwijk’. We zorgen ervoor dat het sportpark goed en veilig toegankelijke blijft voor iedereen. Zo is het een plek om georganiseerd te sporten, maar ook om ongeorganiseerd te bewegen, zoals wandelen en hardlopen. Wij willen de diversiteit van de voorzieningen behouden en waar mogelijk uitbreiden met urban gym (hindernissen in de stad die uitnodigen tot bewegen). Wij stemmen de voorzieningen af met de voorzieningen in de regio en laten deze ook meegroeien met de groei van de stad. Naast goede voorzieningen blijven we ons ook inzetten voor behoud en versterking van vitale verenigingen om te zorgen dat meer mensen gaan bewegen.

Een nieuw zwembad

In een kustgemeente als Beverwijk is goed kunnen zwemmen niet alleen leuk, maar ook een noodzaak. Daarom is het belangrijk dat elk kind de mogelijkheid krijgt om te leren zwemmen. Een zwembad is een broodnodige maar dure voorziening. Ons huidige zwembad is aan het einde van de levensduur. Onderzoek wijst uit dat het opknappen en verduurzamen van het huidige zwembad erg duur is. D66 vindt het een goed idee om samen met Heemskerk een modern en duurzaam zwembad te bouwen. Zo krijgen onze inwoners een uitgebreid zwembad met binnen- en buitenbaden. Zo blijft er voor meerdere zwemverenigingen plek om tegen een betaalbaar tarief zwemlessen aan te bieden. De gebruikers betalen een reële bad- en baanhuur en er worden duidelijke afspraken gemaakt over het aanbod, zodat naast lessen en recreatiezwemmen er ook trainingen, wedstrijden en andere activiteiten kunnen worden aangeboden. Het nieuwe zwembad moet voor alle inwoners goed bereikbaar zijn.

Wat gaan we ervoor doen?

  • Zorgen dat iedereen, ook mensen met een kleine beurs, kunnen sporten
  • Faciliteren van georganiseerde sport maar ook ongeorganiseerd bewegen
  • Samen met Heemskerk een duurzame zwemvoorziening realiseren